Sayfalar

18 Ağustos 2017 Cuma

Cuma Günü Cuma Suresinin 9-10-11. Ayetleri Okumanın Fazileti

Her kim Cuma günü Sela ile Ezan arasında
Cuma Suresinin 9,10 ve 11. Ayetlerini 3 kez okursa

O kişinin eline o hafta İçinde Biiznillah helal para geçer.


اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ



 يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اِذَا نُودِيَ لِلصَّلٰوةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا اِلٰى ذِكْرِ اللّٰهِ وَذَرُوا الْبَيْعَۜ ذٰلِكُمْ ٩ ﴾خَيْرٌ لَكُمْ اِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ ﴿  فَاِذَا قُضِيَتِ الصَّلٰوةُ فَانْتَشِرُوا فِي الْاَرْضِ وَابْتَغُوا مِنْ 

١٠ ﴾  فَضْلِ اللّٰهِ وَاذْكُرُوا اللّٰهَ كَث۪يرًا لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ ﴿  وَاِذَا رَاَوْا تِجَارَةً اَوْ لَهْوًاۨ انْفَضُّٓوا اِلَيْهَا وَتَرَكُوكَ قَٓائِمًاۜ قُلْ مَا عِنْدَ اللّٰهِ خَيْرٌ مِنَ اللَّهْوِ وَمِنَ التِّجَارَةِۜ وَاللّٰهُ خَيْرُ الرَّازِق۪ينَ   ﴾١١﴿


Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahîm. 
62/CUMA-9 : Yâ eyyuhâllezîne âmenû izâ nûdiye lis salâti min yevmil cumuati fes’av ilâ zikrillâhi ve zerûl bey’a, zâlikum hayrun lekum in kuntum ta’lemûn(ta’lemûne).
62/CUMA-10 : Fe izâ kudiyetıs salâtu fenteşirû fîl ardı vebtegû min fadlillâhi vezkurûllâhe kesîran leallekum tuflihûn(tuflihûne).
62/CUMA-11 : Ve izâ raev ticâraten ev lehveninfaddû ileyhâ ve terakûke kâimâ(kâimen), kul mâ indallâhi hayrun minel lehvi ve minet ticârati, vallâhu hayrur râzıkîn(râzıkîne).


9- Ey iman etmiş olan kimseler! Cuma günü o (cuma) namaz(ı) için (ezan okunularak) çağrıda bu lunulduğu zaman, hemen Allâh’ın zikri (olan cuma namazının ikamesi)ne koşun ve alış-veriş (gibi tüm muameleler)i bırakın! İşte size! Bu (, alış-verişin geçi ci kârından) sizin için daha iyidir! Eğer (kalıcı olan hayır ve şerri) bilmekte bulunmuş olduysanız (, son suz ticareti tercih edersiniz)!
10 - Artık o namaz bitirildiği zaman, hemen yer (yüzün)de dağılın, Allâh’ın fazlından (kârınızı) ara yın ve Allâh’ı (anmayı sadece namaza tahsis etmeyip, tüm hallerinizde O’nu) çokça zikredin, tâ ki siz (iki cihan saâdetine kavuşarak) felah (ve kurtuluş)a eri şebilesiniz!
11-  (Habîbim!) Onlar bir ticaret ya da eğlendirici bir şey gördükleri zaman, (senin etrafından) dağılıp ona doğru yöneldiler ve seni (minberin üzerinde) ayakta bıraktılar! De ki: “Allâh katında bulunan (sevap)lar, eğlenceden de ticaretten de daha hayırlı dır (, zira âhiret mükâfatı kalıcı ve kesindir, dünya menfaatleri ise kalıcı olmadığı gibi, gerçekçi de değildir). Zaten (kullar hiçbir şey yaratma imkânına sahip olamayıp, temin ettikleri imkânlar da sebebiyetten öte geçemediğine göre,) rızık verenlerin en hayırlısı ancak Allâh’tır!"
Câbir ibni Abdillâh (Radıyallâhu anh)`dan rivayet edildiğine göre; Medîne’de açlık ve pahalılığın hüküm sürdüğü bir cuma günü Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) ayakta hutbe okurken Şam’dan bir ticaret kafilesi çıkageldi. Ebû Bekir, Ömer ve Câbir (Radıyallâhu anhüm)ün de aralarında bulunduğu oniki kişi dışında ashâbın tamamı mescidi terk ederek kafileye koştular. Bunun üzerine Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem): “Eğer hepsi çıkacak olsaydı, vadi ateş olup onları yakacaktı!” buyurdu. Ancak Ebû Dâvûd (Rahimehullâh)ın, “el-Merâsîl” isimli eserinde Mukatil ibni Hayyân (Rahimehullâh) dan naklettiğine göre; o dönem Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bayram namazlarında olduğu gibi, cuma namazını hutbeden önce kıldırıyordu, dolayısıyla sahâbe-i kirâm namazı terk etmiş olmadı, ancak hutbe dinlemenin namaz gibi zorunlu olduğunu bilmediklerinden onu terk ettiler. (İbni Kesîr)


Câbir ibni Abdillâh (Radıyallâhu anh)`dan rivayet edildiğine göre; Medîne’de açlık ve pahalılığın hüküm sürdüğü bir cuma günü Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) ayakta hutbe okurken Şam’dan bir ticaret kafilesi çıkageldi. Ebû Bekir, Ömer ve Câbir (Radıyallâhu anhüm)ün de aralarında bulunduğu oniki kişi dışında ashâbın tamamı mescidi terk ederek kafileye koştular. Bunun üzerine Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem): “Eğer hepsi çıkacak olsaydı, vadi ateş olup onları yakacaktı!” buyurdu. 

Ancak Ebû Dâvûd (Rahimehullâh)ın, “el-Merâsîl” isimli eserinde Mukatil ibni Hayyân (Rahimehullâh) dan naklettiğine göre; o dönem Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bayram namazlarında olduğu gibi, cuma namazını hutbeden önce kıldırıyordu, dolayısıyla sahâbe-i kirâm namazı terk etmiş olmadı, ancak hutbe dinlemenin namaz gibi zorunlu olduğunu bilmediklerinden onu terk ettiler. (İbni Kesîr)

15 yorum:

  1. Ee cuma 9 10 ayetlerde namazdan sonra yeryüzüne yayılın ve rızkınızı arayın diye anladim ben.. Neden cuma günleri tatil olsun diye yırtınıyoruz biz??Allah cuma günü tatil olsun demiyor bunu kim bu şekilde yorumluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cuma günü tatil olması,
      Cuma namzına gidemeyen kardeşlerimiz rahat rahat cumalarını eda etsinler diye. Her firma cuma namazı için çalışanlarına izin vermemekte, ayrıca cuma günü müslümanlar için en kutsal gündür. Bununla ilgili dilerseniz araştıra bilirsiniz.
      Selametle,

      Sil
  2. Arapça ayetlerde hareke eksiği var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. Sayfayı yeniledim.
      http://www.kuranimecid.com/index.php?sayfa=553

      Sil
  3. Ey insan yan haline ağla yalvar yakar mevla ya ölmeden önce uyan ey insan yan haline uyan gaflet uykusundan ey insan yan haline yavar seni Yaradana ey insan ölüm gelmeden uyan yan haline yan yan haline

    YanıtlaSil
  4. Amin inşaallah Allah kabul etsin

    YanıtlaSil
  5. Bunu cuma degil de bashka gunler okusak faydasi olurmu? Yani bu gunden bashlayib okuyalim hafta boyu. Yoksa illa cuma gunu sela ezan arasi gecherlidir? Hich deneyen oldumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu Dua tekibi sadece cuma günü için. Kur'anda şifa ve bereket vardır okumakta bir sıkıntı olmaz. Blog içinde bir çok rızık ve hacet terkibi var.

      İş Bulmak, İş Yapmak ve Rızık Bereketi İçin
      Okunacak Çok Makbul Bir Dua(Cübbeli Ahmet Hoca)
      Yâ Allâh Yâ Allâh Yâ Allâh! Yâ Ehad Yâ Ehad Yâ Ehad!
      Yâ Vâhid Yâ Vâhid Yâ Vâhid!
      Urzuqnî minhum şey en ve in hüm ebev.
      ---------------------------------
      Rızık İçin - Bereket için bir çok dua bu linkte
      https://sifaayetleridualari.blogspot.com/2017/07/is-bulmak-ve-rzk-icin-okunacak-ayet-i.html

      Sil
    2. 4 senedir her cuma okurum,hikmetinden şüphe etmedim, Rabbim de münasip gördü verdi çok şükür.

      Sil
    3. Ben hep okurum rabbim de hiç geri çevirmez tek cuma günü değil yani

      Sil
  6. Merhaba, ben para için çok dualar yaptım, bu duayı da yaptım malesef bir şey olmadı. Benim ciddi ihtiyacım yok yani yemek falan, ama bir az büyük para için yani özel hastanede tedavi ve ev almak için paraya ihtiyacım var ve bunun için çok dualar yaptım sureler, ayetler, esmalar… Sizin şahsen ve yatanıdıklarınızın tecrube etdiyi ve ciddi fayda gördüğünüz dua varsa lütfen söylermisiniz çok ihtiyacım var tedaviye gitmem lazım zaman kayb ediyorum.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba. Beş vakit farz namzlarını kılmıyorsanız kılın. Teheccüd Namazlarına mutlaka devam edin. Teheccüt vakti yapılan dualar en makbulleridir. Günahlardan haramlardan sakının. Evinizde mutlaka iş sahibi birileri vardır. Eğer bir işiniz yoksa mutlaka gelirinizi artıracak bir işle meşgul olun. Yaptığınız dualar boşa gitmez. Eğer bir geliriniz var bu gelir artmasa bile yaptığınız duaların bereketi ile alım gücünüz artar. Bunu bizzat kendim yaşadım. Çalışmadan insan kazanabirmi kazana bilir Nasıl derseniz Dilenciler Allah Rızası için bir sadaka diyor, insalar bu söz karşısında dayanamayıp veriyorlar. Çünkü Lafzı Celal ile istiyor . Biliyor Bu ismin Büyüklüğünü. Duam kabul olmadı zannediyorsunuz ama öyle olmuyor. Rabbimiz yapılan bütün dualara icabet ediyor. Ettiğiniz duaların bir karşılığı mutlaka var. Ama bizler bilemeyiz. Yaptığınız dua belki başınaz gelebilecek bir musubeti ortadan kaldır.!!!
    Duaya devam edin. Aşağıdaki linkte bir çok dua terkibi bulacaksınız.
    Selamlar.
    İş ve Rızık Terkibi
    https://sifaayetleridualari.blogspot.com/p/is-ve-rzk-terkibi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba cevap verdiginiz icin cok tesekkur ederim. Benim evimde calisan var, ama maasla calisir ve ekstra bir is yapmasi imkansizdir. Ben daha once calistim ama simdi tedavim onemli oldugu icin calismiyorum. Benim ve I’m sikintim yok ama dediyiniz sorunlari maasli isle cozmek imkansizdir. Boyle bir durum var ve o uzden gercekten mucize olmasi gerek. Verdiginiz linkte o kadar cok dua var ki (bazilarini ben denedim olmadi malesef. La ilahe illlahul melikul hakkul mubin duasinda cok kucuk surprizler oldu ama cok cok kucuk. Tekasur suresi is konusunda cok etkili ama dedigim gibi is de maasli oldugu ve baska isle mesgul olma imkani olmadigi icin ciddi sorunlari hal edemiyorum. Sizin sahsen fayda gordugunuz bir dua varsa lutfen yazin.

      Sil
  8. Devamlı Okuyun Berket Bulacaksınız.
    Sabah namazının sünnetinden sonra sadece
    Peygamber Efendimizin ruhu şerifine
    bir Fatiha suresi okunur ve ardından şu dua 11 kere okunur
    "Ya Allahu , Ya Hayyu,Ya Kayyumu , Ya Vahidü ,Ya Ehadu ,Ya Vacidu ,Ya Cevadü ,Ya Kerim
    infahni minke bi nef'hati hayrin inneke alâ külli şey'in kadir."

    Ey Allah! Ey Gerçek Hayat Sahibi! Ey Her şeyi Yöneten ! Ey bir olan! Ey Tek Olan
    Ey Zengin! Ey Cömert! Ey Kerem sahibi! Tarafından bana bir hayır esinti bahşet, Şüphesiz sen her şeye hakkıyla gücü yetensin.
    (Muhammed er-Radi el--İdrisi el-hasani, Tercemetü ma'lemeti me'alimi Sus 1/314)

    YanıtlaSil
  9. Bunu da uzun sure okudum. Ama yine de size cok tesekkur ederim. Allah razi olsun!

    YanıtlaSil