Sayfalar

23 Kasım 2019 Cumartesi

Ayetel Kürsinin 170 ve 313 defa okunmasının mucizesi

Kuran ayetlerinin efendisi: ayetel kürsi

Ayetel kürsi, anlam bakımından çok derin manalara sahip olan ve okuyan kişinin yaşamında olağanüstü etkiler yaratan bir Kuran ayetidir. Ayetel kürsi, olarak bilinen ayeti kerime Bakara suresi 255. ayettir. Bu ayetin içinde geçen “kürsi” ifadesinden dolayı bu adı almıştır.


İslam dünyasında en fazla bilinen ve dua hükmünde en fazla okunan ayetlerden biridir. Pek çok farklı arzunun gerçekleşmesini sağlamak üzere dilek duası niyetiyle okunmaktadır ve sayısız kere mucizesine tanıklık edilmiştir.

Ayetel kürsinin 170 ve 313 kere okunmasının pek çok olağanüstü tesiri vardır. Zira bu ayeti kerime helal dairesi içinde olmak kaydıyla her türlü arzunun gerçekleşmesini istemek amacıyla dilek duası olarak da okunmaktadır.

Ayetel kürsinin mucizeleri ve önemi üzerine Hz. Peygamber’in de pek çok hadisi şerifi vardır. Bu itibarla duanın feyzinden faydalanmak ve Hz. Peygamber’in şefaatine nail olmak isteyen her mümin bu ayeti kerimeyi mutlak surette okumalıdır.

Ayetel kürsi duası hakkında hurafelere dayanan anlatımlara lütfen dikkat ediniz


Ayetel kürsi duasının mucizevi etkilerinin olduğuna hiç şüphe yoktur. Nitekim bu ayette geçen Allah lafızları, İslam peygamberinin beyanları ve çok sayıda olağanüstü rivayet bize duanın etkileri konusunda kesin deliller sunmaktadır.

Ancak bazı dönemlerde ayetel kürsi duasına bambaşka anlamlar yüklenerek Kuran’ın bütünlüğüne ve İslam’ın özüne zarar verilmiştir. Mesela kimi dua alimleri “Sadece ayetel kürsinin okunmasının yeterli olacağını Kuran’ın okunmasa da olacağını” belirtmişlerdir ki bu son derece yanlış bir fikirdir. Zira Kuran, Allah lafzıdır ve aciz kulların onun bir ayeti hatta bir harfi hakkında dahi bu şekilde yorum yapmaları yanlıştır.

Bu konudaki bir diğer ciddi hata ise pek çok medyumun büyü yapma konusunda ayetel kürsiyi dua lafzı olmaktan çıkararak büyü vefki haline getirmeye çalışması olmuştur. Bu tutum da son derece yanlıştır. Yanlış olmanın ötesinde “kebairi ekbair” yani  “büyük bir günah”tır.

Ayetel kürsi hakkında kesin ve objektif bir değerlendirme yapılmak isteniyorsa ayeti kerimenin bizatihi kendisine, hadisi şeriflere ve güvenilir İslami kaynaklara bakmakta fayda vardır.



Ayetel küsi duasında geçen “kürsi” kelimesinin anlamı nedir?

Ayetel kürsinin adını ayette geçen “kürsi” kelimesinden aldığını daha önce izah etmiştik. Ayette geçen “O'nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır” ifadesi vesilesi ile ayetin adı “ayetel kürsi” olarak kabul görmüştür.

Burada geçen “kürsi” ifadesinin tabi ki günlük yaşamdaki “kürsü, sandalye, koltuk” ile hiçbir alakası yoktur. Ulema alimleri burada geçen kürsi kelimesinin birkaç farklı anlama geldiğini ve bu anlamlarının her birisinin Allah’ın birliğini ve varlığını yücelttiğini buyurmuşlardır.

Buna göre kürsi kelimesi Allah’ın ilminin, şanının, kudretinin ve azametinin simgesidir. Yani her bakımdan Allah’ın en yüce varlık olduğunun beyanı ve sembolik ifadesidir.

Ayetel kürsi duasını diğer dualardan ayıran en önemli özelliği hiç şuphesiz ki Allah’ın varlığını vurgulamaktaki üstünlüğüdür. Tevhid inancı o kadar sağlam bir biçimde dile getirilmektedir ki sadece tek bir ayette açık ve gizli biçimde 17 defa Allah’ın isimleri zikredilmektedir.

Ayetel kürsinin indirilişi sırasında yaşanan bazı mucizevi olaylar


İslam tarihinin en güvenilir iki hadis alimi olan Tirmizi ve Buhari adlı zatlar, Hz. Muhammed’in ayetel kürsiye çok fazla kıymet verdiğini ifade etmişler ve her iki alim de Hz. Peygamberin ayetel kürsi için “ Kuran ayetlerinin efendisi” tabirini kullandığını nakletmişlerdir.

Rivayetlere göre ayetel kürsi ayetinin indiği gece olağanüstü olaylar meydana gelmiştir.

Bu ayeti kerimenin inmesi ile birlikte müşriklerin putları devrilmeye başlamış ve ibadethaneleri çökmüştür. Aynı gece binlerce melek yeryüzüne inmiş, arzı ve arşı nurlarla doldurmuştur.

Ayetel kürsi duasının yaşanmış olaylara dayandırılabilen faziletleri
  • Ayetel kürsiyi hem gündüz hem de gece okumak kişiye üstün mevkilerin nasip olmasını sağlar. Kişi iş yaşamında çok başarılı olur. Diğer insanlardan itibar görülür.
  • Sıkıntılı olan kişinin okuması halinde sıkıntıları defeder, vesveseyi engeller.
  • Bu dua devamlı okunduğunda kişinin ve ailesinin başına cin, şeytan, peri gibi varlıklar musallat olmaz.
  • Evde okunduğunda evdeki bereketi artırarak evin emin bir ortam olmasını sağlar.
  • Sofrada okunursa kişinin rızkı açılır ve malı bereketlenir.
  • Devamlı surette okunursa unutkanlığı ortadan kaldırır.
  • Kişiyi kötü davranışlardan uzak tutarak temiz bir ahlaka sahip olunmaya vesile olur. Zira bu duayı sık sık okuyan kişi nefsine daha rahat söz geçirir.
  • Tehlikeli durumlarda zora düşüldüğünde ayetel kürsinin okunması kişinin daha güçlü olmasını sağlar ve tehlikenin bertaraf edilmesine vesile olur.


Ayetel kürsi hakkında söylenmiş hadisler

Hz. Peygamberin ayetel kürsi hakkında söylediği hadisi şeriflerin birkaçını şöyle sıralamak mümkündür:

“Allah’u Teâlâ, ne Tevratta, ne İncil’de, ne de Zebur’da ayetel kürsiden daha büyük bir ayet indirmedi.” (Suyuti)

Sahabeden bazı zatlar Hz.Muhammed’e en değerli surenin hangisi olduğunu sorduklarında  “İhlâs Sûresi” cevabını vermiştir. Hangi ayetin en hayırlı ayet olduğunu sorduklarında ise Peygamber Efendimiz, “Ayetel kürsi’dir” biçiminde yanıt vermiştir. (Darimi)

“Ayetel kürsi herhangi bir yemeğin ya da katığın üzerine okunursa o yemeğin bereketi artar.” (Suyuti)

“Her kim farz namazın ardından ayetel kürsiyi okursa, diğer namaza kadar Allah’ın zimmetinde olur.” (Heysemi)

Ayetel kürsinin 170 ve 313 defa okunmasının mucizevi tesirleri

Ayetel kürsinin 170 defa okunması ile 313 defa okunmasının çok etkili tesirleri vardır.
Eğer bir kişi abdestli iken 170 defa ayetel kürsiyi okursa gönlünden geçen kişinin sevgisine nail olur. Yani sevdiği kişi de kendisini sevmeye başlar. Her kim ki bu ayeti kerimeyi 170 defa okursa eşi ile arası düzelir ve aradaki muhabbet güçlenir. Eğer kişi bekarsa gönlünden geçen kişi ile helal dairesi çerçevesinde evlenir.

170 defa ayetel kürsinin okunması rızık kapılarını sonuna kadar açar, kişi hiçbir surette geçim derdi yaşamaz. Borcu varsa borcunu öder. Bu kişi herhangi bir ticari işe giriştiği zaman kesinlikle zarar etmez.

170 defa ayetel kürsinin okunması daha çok dünya işleri ile alakalı durumlar için hayırlara vesile olurken 313 okuma hem dünya hem de ahret işleri için büyük faziletlerin ortaya çıkmasına vesile olur.

Bir kişi tam olarak 313 defa ayetel kürsiyi okuduğunda kendisine bütün hayır kapıları açılmış olur. Hem bu dünyada hem de diğer dünyada isteklerine ulaşma konusunda bahtı açık olur.

313 defa ayetel kürsi okumak kişinin bedensel ve ruhsal sıkıntılarına şifa nispetinde iyi gelmektedir. Kişinin herhangi bir rahatsızlığı varsa inşallah iyileşecektir. Ayrıca ayetel kürsinin bu sayı adetince okunması kişinin nefsine hükmetmesini kolaylaştırır ve kişiyi günahtan uzak tutar.


Ayetel kürsi ayetinin Arapça orijinal okunuşu


للّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ
“Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Lehû mâ fis-semâvâti ve mâ fil erd. Menzellezî yeşfeu indehû illâ biiznihi. ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bişey’in min ilmihî illâ bimâ şâe vesia kürsiyyühüs semâvâti vel erd. Velâ yeûdühü hıfzuhumâ ve hüvel aliyyül azîm.”

Ayetel kürsi ayetinin Türkçe meali

“Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur. O hayydır, kayyûmdur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O'nundur. O'nun izni olmadan katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (Hiçbir şey O'na gizli kalmaz.) O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar, O'nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O'nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.”

Kaynak : Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder