Sayfalar

27 Aralık 2019 Cuma

CUMÂ GÜNÜ DUÂLARIN KESİN KABÛL OLDUĞU GİZLİ KABÛL ÂNI

CUMÂ GÜNÜ DUÂLARIN KESİN KABÛL OLDUĞU GİZLİ KABÛL ÂNI
Bu hususta ulemâ arasında iki görüş vardır:
1. İmamın hutbe okumak için minbere oturması ile cumâ namazının bitişi arasındaki vakitte az bir zaman dilimidir.
2. Cumâ günündeki kabûl saati diğer bir kuvvetli kavle göre güneş batmasının hemen öncesinde bulunan vakitte aranmalıdır. Bu görüş ulemâ arasında tercih edilmiştir.

CUMÂ GÜNÜ YAPILDIĞINDA MUTLAKA KABÛL OLUNACAK DUÂLAR
1. Rivâyet edildiğine göre şu duâ Rasûlullâh ﷺ'e arzedildiğinde: "Eğer cumâ gününde bir saatte doğu ile batı arasında bulunan herhangi bir şey hakkında bu duâ ile Allâh'u Te'âlâ'ya yalvarılacak olsa, elbette sâhibi için icâbet olunur (duâsı kabûl edilir. O duâ da):
 'Senden başka hiç bir ilâh yoktur. Ey çok acıyan, ey bolca lutfeden! Ey göklerin ve yerin eşsiz yaratıcısı! Ey celâl ve ikrâm sâhibi!' duâsıdır".
[el-Hatîb, Tarîhu Bağdâd, rakam:1780, 4/115; es-Süyûtî, Câmi'u'l-ehâdis, rakam:19022]

2. Cumâ günü ikindi namazından sonra tenhâ bir mahalde on yedi kere Ayete'l-Kürsî okuyan kişiyi bir hâl kaplar, işte o hâl içerisindeyken hangi duâyı etse Allâh'u Te'âlâ'nın izniyle kabûl olur. [Şihâbüddîn eş-Şercî, el-Fevâid fi's-sılâti ve'l-'avâid, sh:7]

3. Cumâ günü ikindi namazından sonra kıbleye karşı oturup güneş batıncaya kadar: "Yâ Allâh, yâ Rahmân!" zikrine devam eden kimse, Allâh'u Te'âlâ'dan ne isterse biiznillâh yerine getirilir. [Kenzü'l-havâs]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder