Sayfalar

22 Nisan 2017 Cumartesi

Miraç Kandili 23 Nisan 2017 Pazar Akşamı

Şimdiden Bütün Müslüman Kardeşlerimizin Mübarek Miraç Kandili Mübarek Olsun.

MİRAÇ KANDİLİNİN FAZİLETLERİ VE İLİM DOLU SOHBETLER AŞAĞIDA
MUTLAKA VAKTİNİZ OLDUĞU ZAMAN İZLEYİN.


“Ayetlerimizden bir kısmını göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan alıp çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah’ın şanı ne yücedir. Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla işiten, her şeyi hakkıyla görendir.”(3) İsra 17/1

       Bu gece, Peygamberimizin bütün insanlığı temsilen  Cenab-ı Hakk’ın yüksek huzuruna kabulü anlamına gelen Miraç Gecesi’dir.
Hicri Recep ayının 27’nci gecesinin tanık olduğu bu ‘Büyük Buluşma’ bizlere insanın ilahi rızaya ve desteğe ulaştığı akil ve idraki zorlayan nice üst derecelere  ulaşabileceğini gösterdiği gibi, mana aleminde yükselip ilahi rahmet ve huzura erişmenin öncelikle gönül ve ruh temizliğinden, ahlaki  erdemlere yükselişten her şeyin sahibi olan Yüce Allah’a bağlılık ve boyun eğmekten geçtiğini  hatırlatmaktadır. Bu gecede farz kılınan ve bizzat Peygamberimiz tarafından mü’minlerin miracı olarak nitelendirilen namaz da, iç dünyamızdaki yükselişi ve arınmayı ifade eder.

Miraç Nedir?
Arapça’da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. İslam’da Hz. Muhammed (s.a.s)’in göğe yükselerek Allah’ın huzuruna kabul edilmesi olayı. Miraç olayı Hicret’ten bir yıl ya da on yedi ay önce Recep ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Hz. Peygamber (s.a.s) Mescidül-Haram’dan Beytü’l-Makdis’e (Kudüs) götürülür. Kur’an’ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında ısra adını alır. İkinci aşamayı ise Hz. Peygamber (s.a.s)’in Beytü’l-Makdis’ten Allah’a yükselişi oluşturur. Miraç olarak anılan bu yükselme olayı Kur’an’da anılmaz, ama çok sayıdaki hadiste ayrıntılı biçimde anlatılır.

NAMAZ KILDIRDI
Miraç Kandili, hadislerde verilen bilgiye göre Hz. Peygamber (s.a.s), Kâbe’de Hatim’de ya da amcasının kızı Ümmühanı binti Ebi Talib’in evinde yatarken Cebrail gelip göğsünü yardı, kalbini Zemzem ile yıkadıktan sonra içine iman ve hikmet doldurdu. Burak adli bineğe bindirilerek Beytü’l-Makdis’e getirildi. Burada Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve diğer bazı peygamberler tarafından karşılandı. Hz. Peygamber (s.a.s) imam olarak diğer peygamberlere namaz kıldırdı.

7 KAT GÖK VE SİDRETÜ’L MÜNTEHA
Hz. Peygamber (s.a.s), Beytü’l-Makdis’te kurulan bir Miraç’la ve yanında Cebrail olduğu halde göğe yükselmeye başladı. Göğün birinci katında Hz. Adem, ikinci katında Hz. İsa ve Yahya, üçüncü katında Hz. Yusuf, dördüncü katında Hz. İdris, beşinci katında Hz. Harun, altıncı katında Hz. Musa ve yedinci katında Hz. İbrahim ile görüştü. Cebrail ile birlikte yükseliş Sidretü’l-Münteha’ya kadar sürdü. Cebrail, “Buradan bir parmak ucu ileri geçecek olursam yanarım” diyerek Sidretü’l Münteha’da kaldı. Hz. Peygamber (s.a.s) buradan itibaren Refref adlı başka bir binekle yükselişini sürdürdü. Bu yükseliş sırasında Cennet ve nimetlerini, Cehennem ve azabını müşahede etti. Sonunda Allah’ın huzuruna kabul edildi. Kendisine ümmetinden Allah’a şirk koşmayanların Cennet’e gireceği müjdelendi, Bakara suresinin son ayetleri verildi ve beş vakit namaz farz kılındı. Yeniden Refref ile Sidretü’l-Münteha’ya, oradan Burak’la Kudüs’e, oradan da Mekke’ye döndürüldü.

“O SÖYLÜYORSA ŞÜPHESİZ DOĞRUDUR”
Miraç Gecesi’nin ertesi günü, Hz. Peygamber (s.a.s) Miraç olayını anlattı. Olayı duyan müşrikler yoğun bir kampanya başlatarak Hz. Peygamber (s.a.s)’i suçlamaya, alaya almaya başladılar. Bu kampanya bazı Müslümanları da etkileyerek şüpheye düşürdü. Olayın gerçek olup olmadığını araştırmak isteyenler Beytü’l-Makdis’e ve Mekke’ye gelmekte olan bir kervana ilişkin sorular sorarak Hz. Peygamber (s.a.s)’i sınadılar. Hz. Peygamber (s.a.s)’in verdiği bilgilerin doğruluğu Müslümanları şüpheden kurtardıysa da müşriklerin inatlarını kırmaya yetmedi. Miraç olayı inatlarını ve düşmanlıklarını artırarak onlar için bir fitne nedeni oldu. Bu olay karşısındaki tutumu nedeniyle Hz. Ebu Bekir, Hz. Peygamber (s.a.s)’ce “Sıddîk” lakabıyla onurlandırıldı. Hz. Ebu Bekir olayı kendisine anlatarak hala inanmaya devam edip etmeyeceğini soran müşriklere “O söylüyorsa şüphesiz doğrudur” cevabını vermişti.
Mirac olayının gerçekleştiği gece Müslümanlarca Kadir Gecesi’nden sonra en kutsal gece sayılmış ve bu gecenin ibadetle ihyası gelenekleşmiştir. Osmanlılar döneminde, camiler kandillerle donatıldığı için Miraç Kandili olarak anılan geceyi izleyen gün, cami ve tekkelerde Miraç olayını anlatan ve Miracıye adı verilen şiirlerin okunması, dinleyenlere süt ikram edilmesi de bir gelenekti.


Miraç Gecesi’ni Nasıl Değerlendirmeliyiz
* Kur’an-ı Kerim okuyarak,
* Peygamberimiz ( a.s.m)’in mübarek duası olan Cevsen-ül Kebiri okuyarak,
* Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbet ederek,
* Allah rızası için namaz kılarak,
* Hayatımızın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yaparak,
* Günahlarımızın bağışlanması için Allah’tan af dileyerek,
* Sevgili Peygamberimize bol bol salât ve selâm okuyarak,
* Dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua ederek,
* Hastaları, yaşlıları ziyaret ederek; yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirerek,
* Eş, dost ve yakınlarımızla tebrikleşerek,
* Dargın ve küskünleri barıştırarak, değerlendirebiliriz.

MİRAÇ GECESİ NAMAZI
Miraç Gecesi kılınacak namaz on iki rekattır. İki rekatta bir selam verilerek kılınacak olan namaz on iki rekat ile bitirilir. Her rekatta Fatiha’dan sonra on kere ihlas okunur. Kılınma zamanı yatsı namazı kılındıktan sonra, imsak vaktine kadarki herhangi bir vakit olabilir. Bu oniki rekat namaz bittiği zaman selamdan sonra yüz defa;
“Sübhanallahi vel hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyül azim” duası okunur. Ardından da yüz kere istiğfar yapılır.

MİRAÇ GECESİ’NİN GÜNDÜZÜNDE KILINACAK NAMAZ
Miraç Gecesi’nin gündüzünde öğlen namazını kıldıktan sonra dört rekat namaz kılınır. Bu namazın; birinci rekatında Fatiha’dan sonra bir kere Felak suresi, ikinci rekattan sonra bir kere Nas suresi, üçüncü rekatta üç kere Kadr suresi, dördüncü rekatta elli kere İhlas suresi okunur.

MİRAÇ GECESİ NELER YAPILMALI?
Mi’raç Gecesi: Receb ayının 27’nci gecesidir. Yatsı namazından sonra 12 rekat namaz kılınır. 2 rekatta bir selâm verilir. Her rekatta 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-i Şerîf okunur. Namazdan sonra; 100 defa Sübhanallahi velhamdülillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber, velâ havle velâ kuvvete illâ billahil aliyyil azim” 100 defa istiğfar, 100 defa salâvat-i serîfe okunur.
10 gün 100 defa “Sübhanallahü hayyül Kayyum”
10 gün 100 defa “Sübhanallahü ehadüs Samed”
10 gün 100 defa “Sübhanallahü gafurur Rahiym” zikirlerini yapmak müstehaptır.


Kaynak :
Cübbeli  Ahmet Hoca Resmi Youtube Hesabı 
Cübbeli  HAMET HOCANIN SOHBETLERİNDE ÇOK İLMİ KONULAR VAR MUTLAKA DİNLEMİNİZİ ÖNERİRİM

Cübbeli Ahmet Hoca | Miraç Sohbeti [1] | 23 Ağustos 2005 | Mübarek Geceler

Cübbeli Ahmet Hoca | Miraç Sohbeti [2] | 30 Ağustos 2005 | Mübarek Geceler


Cübbeli Ahmet Hoca | Miraç Sohbeti [3] | 31 Ağustos 2005 | Mübarek Geceler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder