17 Haziran 2017 Cumartesi

Duam Kabul Olmuyor ?

"Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler." (Bakara 186)
Bu ayeti okuduktan sonra, şu soruyu kendinize sorun:
Her dua ettiğimde, Allah beni duyar mı, duymaz mı? Cevabınız, sıfır şüpheyle, 'kesinlikle duyar' olmalıdır.
Hemen peşinden bir soru daha sorun kendinize:
Allah, istediğim bir şeyi hemen yaratabilir mi, yaratamaz mı?
"O (Allah), her şeye hakkıyla gücü yetendir." ayeti kulaklarınızda çınlamalıdır şimdi de... (Mülk 1)
"Dua, ibadetin özüdür" buyurmadı mı Peygamberimiz?
Kopan ayakkabı bağınıza kadar her şeyinizi Allah'tan isterken, öncelikle bu yaptığınızın tıpkı namaz kılmak gibi bir ibadet olduğunu unuttunuz mu yoksa? (Tirmizi, Da’avat 1)
Resulullah (salallahu aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
“Sizden herkes, ihtiyaçlarının tamamını Rabbinden istesin; hatta kopan ayakkabı bağına varıncaya kadar…” (Tirmizî, Daavât 149, (3607, 3608)
Dua ederken, başlangıç edebine dikkat ediyor musunuz?
"Biriniz dua ederken, Allahu Teâlâ'ya hamd u senâ ederek başlasın, sonra Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e salât okusun, sonra da dilediğini istesin" (Tirmizî, Daavat 66,(3473, 3475); Ebû Dâvud, Salât 358, (1481); Nesâî, Sehv 48, (3, 44)
Dua ederken, diliniz ezberden mi okuyor; kontrol edin, kalbiniz yaptığınız dua ile mi, başka şeylerle mi meşgul?
"Allah'a duayı, size icabet edeceğinden emin olarak yapın. Şunu bilin ki Allah celle şanuhu (bu inançla olmayan ve) gafletle (başka meşguliyetlerle) oyalanan kalbin duasını kabul etmez." (Tirmizi, Da'avat 66, (3474)
Duaların hemen karşılık bulmamasının bir sebebi de, kulun duadan sonra acele etmesidir. Sizin aceleniz var mı?
“Acele etmediği müddetçe her birinizin duasına icâbet olunur. Ancak şöyle diyerek acele eden var: "Ben Rabbime dua ettim, duamı kabul etmedi.” (Buhârî, Daavât, 22.)
Kabul olmamasının bir diğer sebebi, devamlı günah işlemek ve akraba ziyaretlerini kesmektir. Akrabalarınızla aranız nasıldır?
“Kul, günah talep etmedikçe veya sıla-i rahmin kopmasını istemedikçe, duası icâbet görmeye (kabul edilmeye) devam eder.” (Müslim)
Ya da dualarınızın karşılığı ahirete saklanıyor ve Allah, burada istediğinizden binlerle misli daha fazlasını size orada vermeyi murad etmiş, nereden biliyorsunuz?
“Allah'a dua eden herkese Allah icâbet eder. Bu icâbet, ya dünyada peşin olur, ya da ahirete saklanır, yahut da dua ettiği miktarca günahından hafifletilmek suretiyle olur, yeter ki günah talep etmemiş veya sıla-ı rahmin kopmasını istememiş olsun, ya da acele etmemiş olsun.” (Tirmizî, Daavât 145)
Şu halde size düşen, hemen karşılık almak için dua etmek değil, Allah'a kulluk vazifeniz olduğu için ısrarla duayı sürdürmektir.
Allah katında bir değeriniz olsun istiyorsanız, hiç yorulmadan ve ümidinizi kesmeden dua etmeye devam etmelisiniz...
"De ki: “Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin?.." (Furkan 77)
Dualarınızın kabul olması için size dua edeceğim...


Kaynak : Kerem Önder

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder