20 Mayıs 2016 Cuma

Berat Gecesinde Nasıl İbadet Etmeli Hangi Namazları Kılmalıyız.


Öncelikle kaza namazı olanlar kaza namazlarını kılmaları daha eftal olsada 100 rekatlık kılınacak namaz var.
Bu namazın kılınışı ile ilgili bilgi yazının sonunda var.
Namazınızı kıldıktan sonra Rabbimiz en sevdiği zikir ve duları gücünüzün yettiği kadar okuyalım.


"La İlahe İllallah" Bu kelime zikirlerin en faziletlisidir. Günde 100-1000 – 70000
Anlamı : “Allah’tan başka ibadet edilmeyi hak eden hiçbir ilah yoktur”
 "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" “La ilahe illallah, Muhammedün Resulullah"
Anlamı: "Ben şehadet ederim ki, (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki) Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve resulüdür." Allahtan başka ilah yoktur. Hz.Muhammed (S.A.V.)Allahın elçisidir
“La Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyil’Aziym"
Anlamı :  Güç ve kuvvet ancak Allahu Teâlâ'nındır.
Bu dua (99) derde devadır. Bunlardan en küçüğü kalpteki sıkıntıdır. Günde 100 - 500 Adet
Subhânallahi ve bihamdihi, Subhânallâhi'l-azîm
("Allah'a hamd ederek O'nu noksanlıklardan tenzih ederim, Yüce Al-lah'ı tenzih ederim")(Buhari, Kitâbu'd-Daavât, 65)
Bir kimse günde 100(yüz) defa sübhânallahi ve bi-hamdihî derse, onun günahları deniz köpüğü kadar bile olsa hepsi bağışlanır


 Peygamber Efendimiz Kainatın Efendisi Hz. Muhammed (S.A.V.)
Bol Bol Salavat Okuyalım ki Şefaatine nayil olalım.

“Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin abdike ve nebiyyike ve habîbike ve rasûlike’nnebiyyi’l-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim”

 
 "Lâ ilâhe illellâhül melikül hakkul mübîn" Günde 100 - 1000 Adet
Anlamı :(Allah’tan başka ibadete layık ilah yoktur. O mahlukatın hak olan sahibidir.)
“La ilahe illallah, el-melikül hakkul mübin, Muhammedün Resulullah, sadikul vâdil emin” Günde 100 - 1000 Adet diyen, fakirleşmez, zenginleşir, kabirde kendisine yoldaş olur, Cennetin kapısını da açmış olur.)

Sonra Tövbe İstafar Yapalım.

Biz Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in bir yerde yüz defa:
Rabbiğfir lî ve tüb aleyye inneke ente’t-tevvâbü’r-rahîm: Allahım! Beni bağışla ve tövbemi kabul eyle. Çünkü sen tövbeleri çok kabul eden ve çok merhamet edensin” dediğini sayardık.

Berat Gecesi Duası
Peygamber Efendimiz (asm) bu gece Rabbine şöyle dua etmiştir:
"Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin." (Tergib ve Terhib)


Berat Duası
Bazı mâna büyüklerinin de şöyle bir duası vardır:
"Allahım, şayet ismimi saidler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, (Allah (o yazıdan) dilediğini siler, (dilediğini de) sabit bırakır. Ana kitab (olan Levh-i Mahfuz) ise O’nun katındadır. (Ra’d Suresi, 39)"
(Mecmuatü’l-Ahzab)




BERAT GECESİYLE İLGİLİ HADİSLER 
 Peygamber efendimizin bu mübarek geceyle ilgili söylediği hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir: Şaban’ın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü Teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa istesin, vereyim.” Bu hâl, sabaha kadar devam eder. (İbni Mace) Berat gecesi göklerin kapıları açılır, melekler müminlere müjde verir ve ibadete teşvik ederler. (Nesai, Beyheki, A, Münziri) Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib Gecesi, Berat Gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı gecesi. (İbni Asakir) Allahü Teâlâ, Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek, kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç, herkesi affeder. (İbni Mace) Cebrail aleyhisselam gelip, “Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece Şaban ayının 15. gecesidir” dedi. Bu geceyi ihya edenleri Allahü Teâlâ affeder. Yalnız, müşrik, büyücü, falcı, cimri, kinci, müşahin, içkici, faizci ve zaniyi affetmez. [Taberani] (Müşahin, bid’at ehli demektir.) Allahü Teâlâ, Şaban’ın yarısının [Berat] gecesinde, dünya semasına tecelli eder. Benikelb kabîlesinin koyunlarının kıllarından daha çok kimsenin günahlarını affeder. (İbni Mace, Tirmizi) Salih akrabayı terk eden, ana babaya asi olan Berat gecesi affa kavuşamaz. (Beyheki) Hazret-i Âişe validemiz, ‘Ya Resulallah, Allahü Teâlâ seni günah işlemekten muhafaza buyurduğu hâlde, neden Berat Gecesi’nde çok ibadet ettin?’ diye sordu. Cevabında buyurdu ki: Şükreden kul olmayayım mı? Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. Bu gece herkesin amelleri Allah-u Teâlâ’ya arz olunur. (Gunye)
NASIL İBADET EDİLMELİ? 
Berat gecesine özel olarak akşam namazından sonra üç kere Yasin sûresi ve her birinin sonunda Berat duâsı okunur. 
Ayrıca Berat gecesinde yatsıdan sonra ikide bir selâm vermek üzere yüz rekat namaz kılınır.
Her rekatta Fâtiha’dan sonra on kere İhlâs-ı Şerîf okunur. 
On defa İhlâs-ı Şerîf okumaya kudreti olmayan beş veya üç kere okur. 
Bu namaz tamam olduktan sonra okuyabildiği kadar salavât-ı şerîfe ve tevbe ve istiğfar edip Allah Teâlâ Hazretlerinden dünyevî ve uhrevî hâcetlerini talep ve niyâz eder.
1- Bu gece bol bol ibadet etmeli, daha az uyumalı.
2- Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istiğfar etmeli. Namazdan sonra çok dua etmeli, özellikle hayırlı dua etmeli. Duada ısrar etmeli, yani duayı çok tekrarlamalı. Peygamber efendimizin Berat gecesinde okuduğu, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen) duasını çok okumalı.
3- Aile efradıyla merhametli konuşmalı, onlara iyi davranmalı. 
4- Kur’an-ı Kerim okumalı, özellikle Rabbenâ âtinâ ve Âmenerresûlü’yü çok okumalı. 
5- İlim öğrenmeli.
6- Kazası olmasa da, çok kaza namazı kılmalı. Namaz dışında secde ederek, secdede dua ve istiğfar etmeli, secdeyi çok yapmalı. 
7- Güzel koku sürünmeli. 
8- Allahü Teâlâ’ya hamd ve şükretmeli. 
9- Ertesi gün de oruç tutmalı.
 Berat gecesinde kılınacak namaz 1. Tertip
100 Rekat Namaz Kılınır. 2 Rekatta bir selam verilir
Her Rekatta 1 Fatiha 10 İhlas suresi okunur.
Böylece toplam 100 rekat namaz tamamlanır.

Bu namaz ayrıca on rekat da kılınabilir. Şöyle ki; her rekatında fatiha-i şerifeden sonra yüz kere ihlas suresi okunmalıdır. Yine iki rekâtta bir selam verilir.  
 

  Berat gecesinde kılınacak namaz 2. Tertip
12 Rekat Namaz Kılınır. 2 Rekatta bir  selam verilir
Her Rekatta 1 Fatiha 10 İhlas suresi okunur.
Böylece toplam12 rekat namaz tamamlanır.

 Peygamber Efendimiz Berat Gecesinde Kıldığı Namaz14 Rekat Namaz Kılmış (Fatiha Şerif +1 Sure)
Namaz Bitince de
14 Fatiha 

14 Kafirun
14 İhlas
14 Felak 

14 Nas Süresi Okumuş.
Rabbim kılacağınız tüm namazlarınızı, Okuyacağınız  Sureleri ve zikirleri kubul etsin.Amin.

Ayrıca bir kimsenin kaza namaz borcu varsa onları kılmasıda daha eftal olduğu bildirilmiştir.


Berat Gecesi Duası
Peygamber Efendimiz (asm) bu gece Rabbine şöyle dua etmiştir:
"Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin." (Tergib ve Terhib)


Berat Duası
Bazı mâna büyüklerinin de şöyle bir duası vardır:
"Allahım, şayet ismimi saidler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, (Allah (o yazıdan) dilediğini siler, (dilediğini de) sabit bırakır. Ana kitab (olan Levh-i Mahfuz) ise O’nun katındadır. (Ra’d Suresi, 39)"
(Mecmuatü’l-Ahzab)


Hz. Aişe Radıyallahu An-hum'a validemiz, Resulullâh Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir.
-"Ya Aişe, bu gecenin nasıl bir gece olduğunu bilir misin?
Bende
-"En iyisini, Allah ve Resulü bilir." Dedim. Şöyle buyurdu:
-"Bu gece şaban ayının yarısıdır. Dünya işleri ve kulların işleri bu gece Yüce Hakka arz edilir. Bu gece cehennemden azat edilenlerin sayısı; kelb kabilesinin koyunları sayısı kadardır. Bu gece bana izin verir misin"?

-"Olur" dedim. Kalkıp namaza durdu. Ayakta durması hafif oldu. Fatiha suresini okudu; sonra da küçük bir sure okudu. Gecenin yarısına kadar secdede kaldı. Daha sonra ikinci rekata kaktı. Ayakta iken, birinci rekatta okuduğu kadar bir şey okudu. Sonra yine secdeye vardı. Bu secdede dahi, tan yeri ağarıncaya kadar kaldı. Secdede o kadar kaldı ki, bunun için Yüce Allah ruhunu aldı sandım. Bana gelmesi uzayınca, kendisine yaklaştım. Hatta ayaklarına elimi sürdüm. Hareket ettiğini görünce rahatladım. Secdesinde şöyle dediğini işittim:
"Azabından affına sığınırım. Dargınlığından rızana sığınırım. Senden sana sığınırım. Şanın yücedir. Sen kendi zatını övdüğün gibi, seni övemem..."
Sonra kendisine sordum: "Ya resulullah, bu gece secdende bir şeyler okuduğunu duydum. Bunları daha önce okuduğunu hiç duymamıştım. Böyle demem üzerine, bana sordu: "Sen onları öğrenebildin mi"? Bu sorusuna karşılık: "Evet" deyince, şöyle buyurdu:
"Onları hem sen öğren, hem de başkalarına öğret."
Kaynak :Cübbeli Ahmet hoca -Anonim-Alıntı-Gazatevahdet-




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder