25 Mart 2024 Pazartesi

El Afüvv ism-i şerifi

İmam-ı Zerriık, Mau'l-'Ayneyn, İmam-ı Şebravi ve Yiısuf-u Nebhani (Rahimehumüllah)ın beyanları vechile; El Afüvv  ism-i şerifi "Çokça affeden ve tevbe edenin günahlarına karşılık ona azap etmekten vazgeçip bağışlayan" demektir. Afv, mağfiretten daha şumüllü ve geniş anlamdadır. Çünkü mağfiret, günahların örtüldüğünü, afv ise onların izlerinin bile silindiğini ifade eder. Bir şeyin kendisini ve oluşturduğu izi bile silmek, o şeyin üzerini örtmekten daha kapsamlıdır. Allah-u Te'ala Afüv'dür. Her varlığa sayısız bağışlarda bulunur. İyilik ve ihsanını dilediğine verir. Halimi (Rahimehullah) bu ism-i şerifin manası hakkında şöyle demiştir: "Afüvv, kullarının hatalarını ve günahlarını silen ve onları cezalandırmayandır. Kullar işledikleri günahları terk edip tevbe ettiklerinde ve Allah-u Te'ala'dan bağışlanma dilediklerinde, Allah-u Te'ala onların bu günahlarını affeder. Kulların kötülükleri terk etmeleri ve kendisine yönelmeleri nedeniyle Allah-u Te'ala bu kötülükleri örter ve hatta onları iyiliklere ve sevaplara çevirir. Allah-u Te'ala bir şefaatçinin şefaati veya kendi ihsanıyla da kullarını affedip onları cezalandırmaktan vazgeçebilir:'


İSM-İ ŞERİFİNİN BAZI HAVASSI 1) Bu ism-i şerifi çokça zikreden kişi rıza (Rab binden gelen herşeye hoşnutluk) makamına doğru yükselir, güzel ahlaka erişir ve kendisine karşı yapılan hataları affeder.

2) Her kimin başına bir iş gelir de devlet yönetimi tarafından ceza almaktan korkarsa, bu ism-i şerifi her gün 156 kere okumalıdır. Böylece Allah-u Te'ala o kişiyi koruyup muhafaza eder.

3) Bu ism-i şerifin zikrine (7, 11, 41, 100, 313 ve 1001 gibi sayılara riayetle) devam eden kişi sıkıntı ve kederle imtihan olmaz.


(Ahmed el-Bun~ Şemsü l-me arif, matbu' nüsha, 4/ 89, mahtut nüsha, sh: 1111; İmam-ı Zerruk, Şerhu Esmaillahi'l-hüsna, sh: 115-116; Yusuf ibni İbrahim, Kazau'l-hacat ve teysirü'l-mühimmat bi zikri esmaillahi'l-hüsna, sh:52; Mau'l-'Ayneyn, Fatiku'r-ratk ala Ratikı ljetk, sh:341; Muhammed Şebravi, Fevıiidü l ızzi l-esna fi şerhi esmaillahi'lhüsna, sh:89-90; Yusuf en-Nebhani, Seadetü'd-dareyn, sh:524; Seyyid Süleyman el-Hüseyn~ Kenzü'l-havas, 1/155; Ali Hicazi, en-Nuru'l-esna fi şerhi esmaillahi'l-hüsna, sh:211-214, 534; İbnü Acibe, Tefsiru'l-Fatihati'l-kebir, sh:317-318)  

 

 

Kaynak : Cübbeli Ahmet Hoca Efendi

Youtube : http://www.youtube.com/cubbeliahmethoca
Facebook : http://www.facebook.com/cubbeliahmethoca
Twitter : http://www.twitter.com/c_ahmethoca
Instagram : http://www.instagram.com/c_ahmethoca
Web Site : http://www.cubbeliahmethoca.tv
Alışveriş: https://www.herseybusepette.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder