5 Şubat 2020 Çarşamba

el-Bârî ESMÂULLÂHİ'L-HÜSNÂ FAZİLETİ VE HAVÂSSI

el-Bârî ESMÂULLÂHİ'L-HÜSNÂ FAZİLETİ VE HAVÂSSI


 El Bari - Esmaül Hüsna. "Her şeyi kusursuz ve uyumlu yaratan" El Bari Esmaül Hüsnası'nın faziletleri nedir? El Bari Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir?

ESMÂULLÂHİ'L-HÜSNÂ HAVÂSSI (ON ÜÇÜNCÜ İSM-İ ŞERİF)

"Her şeyi kusursuz ve uyumlu yaratan" El Bari Esmaül Hüsnası'nın faziletleri nedir?  El Bari Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir? İşte sizlere El Bari ismi şerifin anlamı, fazileti ve sırları...


 

اَلْبَارِئُ
  "el-Bârî"
el-Bârî, Yüce Rabbimizin "Her şeyi, hikmetine uygun olarak düzensizlikten beri olarak yaratan; eşyayı ve her şeyin vücudunu birbirine uygun halde yaratan; her varlığı bir misali olmaksızın var eden; kalıp ve şekil veren, düzgünleştiren; mahlukatın suretini ayrı ayrı yaratan" manalarına gelen ism-i şerifidir.


Kâinatta her oluşun hangi ilâhî isimden tecellî ettiğini bilmek, ilmin mârifet seviyesine yükselmesi demektir ki, beşerî bilginin zirvesi de budur. Bu tecellîlerdeki murâd-ı ilâhîyi kavramak ise, Hakk’ın velî kullarına has bir keşif ve kerâmet hâlidir.
Kâmil mü’minler de, gönlü ilâhî esmâ ve sıfatlar üzerinde teksif edip, şahsiyet ve karakterini o ilâhî menbâdan tefeyyüzle şekillendirmenin, Allâh’ın muhabbet ve rızâsına vesîle olacağı şuuruyla yaşarlar.
Ebced değeri ve zikir saati:Ebced değeri (213) adettir.Zikir saati Güneştir.Günü pazardır.




BU İSM-İ ŞERÎFİN HAVÂSSI
1. Her kim bu ism-i şerifi nida "Yâ"sı ile: "Yâ Bârî"
يَا بَارِئُ
şeklinde altı gün boyunca her gün yüz defa okursa, kabrinde azaba uğratılmaz.
2. Her kim bu ism-i şerifi nida "Yâ"sı ile: "Yâ Bârî"
يَا بَارِئُ
şeklinde yedi gece (veya gündüz)
boyunca yüz defa okursa, kabrinde enis ve yoldaşsız bırakılmaz.
3) Her kim bu ism-i şerifi nida "Yâ"sı ile: "Yâ Bârî"
يَا بَارِئُ
şeklinde yedi gece boyunca yüz
defa okursa, Allâh-u Te'âlâ hastalıkların şifasını onun elinde yaratır.
4. Her kim bu ism-i şerifi nida "Yâ"sı ile: "Yâ Bârî"
يَا بَارِئُ
şeklinde ardarda yedi gün boyunca
yüz defa okursa, afetlerden, hatta kabirde toprağın kendisine galebe çalmasından dahi selamet bulur.
5. Sühreverdî (Rahimehullâh)ın beyanı vechile; bu ism-i şerifin zikriyle zenginlik, izzet ve afetlerden selamet kapıları açılır.
6. Bu ism-i şerif ziftten (katrandan) bir levhaya yazılıp, aklını yitirmiş birinin üzerine takılırsa ona fayda verir.
Tedavisi zor olan hastalıklara duçar olmuş kişilere de böylece faydalı olur.
7. Bu ism-i şerif bir gümüş parçası üzerine nakşedilip başı ağrıyan bir adam onu başında taşırsa Cenâb-ı Hakk ona ifakat (iyileşme) ihsan buyurur.
8. Bu ism-i şerifi tam bir taharet ve itikad üzere kırk beş bin üç yüz altmış kere okuyarak işlerini Cenâb-ı Bârî'ye tefviz eden (ısmarlayan) kimse, eğer hapiste tutuklu ise halas olur, bir gam ve kederi var ise Cenâb-ı Hakk ondan kurtarır.
9. Her kim aşağıda yazılı olan duaya devam ederse tehlikeli hastalıklara duçar olmaz. Mensıb ve makamından ayrılmış olan kimse bu dua-i celile devam ederse elinden kaçırdığı makamı yeniden istihsal eder (kazanır):
"Bismillâhi'r-rahmâni'r-rahîm, yâ bârie'l-eskâmi ve'l-'ileli ente'l-mü'înü li mekâdîri hakâiki'l-eşyâi bi kudratike, ve ente'l-câmi'u beyne sûri'l-eşyâi ve esrârihâ fî berrike ve behrike, es'elüke bi dekâiki lütfike'l-(kh)afiyyi ve rakâiki 'ilmike'l-vefiyyi en tünevvira kalbî bi nûrin minke fî mekâmi'l-incilâi ve en terzükani'l-ittilâ'a 'alâ meknûni damâiri sirrike'l-mevdû'i fî kulûbi'l-enbiyâi ve'l-evliyâi inneke entellâhü'r-raûfü'r-rahmânü'l-mütefeddilü bi'l-cûdi ve'l-ihsâni yâ Bârî"
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ، يَا بَارِئَ الْأَسْقَامِ وَ الْعِلَلِ أَنْتَ الْمُعِينُ لِمَقَادِيرِ حَقَائِقِ الْأَشْيَاءِ بِقُدْرَتِكَ، وَ وَ أَنْتَ الْجَامِعُ بَيْنَ صُورِ الْأَشْيَاءِ وَ أَسْرَارِهَا فِي بَرِّكَ وَ بَحْرِكَ، أَسْأَلُكَ بِدَقَائِقِ لُطْفِكَ الْخَفِيِّ وَ رَقَائِقِ عِلْمِكَ الْوَفِيِّ أَنْ تُنَوِّرَ قَلْبِي بِنُورٍ مِنْكَ فِي مَقَامِ الْإِنْجِلَاءِ وَ أَنْ تَرْزُقَنِي الْإِطِّلَاعَ عَلَى مَكْنُونِ ضَمَائِرِ سِرِّكَ الْ مَوْدُوعِ فِي قُلُوبِ الْأَنْبِيَاءِ وَ الْأَوْلِيَاءِ إِنَّكَ أَنْتَ اللهُ الرَّؤُوفُ الرَّحْمٰنُ الْمُتَفَضِّلُ بِاالْجُودِ وَ الْإِحْسَانِ يَا بَارِئُ
"Rahmân ve Rahîm olan Allâh'ın adıyla başlarım. Ey hastalıkları ve illetleri iyileştiren! Sensin ancak varlıkların hakikatlerini ve miktarlarını kudretiyle tayin eden, yine Sensin ancak karadaki ve denizdeki tüm mevcudatın görünen, görünmeyen yönlerinin arasını cemeden!
Gizli lütfunun incelikleri ve tastamam ilminin derinlikleri hürmetine Senden dilerim ki; hakikatlerin açılma makamında Senden gelecek bir nurla kalbimi nurlandırasın ve beni enbiya ve evliyanın kalplerine tevdi edilen gizli ve derin sırlara vakıf kılasın.
Gerçekten de cömertlik ve ihsan ile lütufta bulunan, o Raûf ve Rahmân olan Allâh ancak Sensin. Ey Bârî!" [Yûsuf ibni İbrâhîm, Kazâu'l-hâcât, sh:24; eş-Şeyh Mâu'l-'ayneyn, Fâtiku'r-ratk alâ Râtikı'l-fetk, sh:322; Muhammed Şebrâvî, Fevâidü'l 'ızzi'l-esnâ fî şerhi esmâillâhi'l-hüsnâ, sh:20-21; Seyyid Süleyemân el-Hüseynî, Kenzü'l-havâs, sh:1/66, 3/181-182]


El- Bâri esması ve anlamını içeren Bazı Kur’an ayetleri :

Haşr Suresi 24. Ayet: O Allah ki; Yaratan’dır, Bâri’dir (yokken var eden), Musavvir’dir (şekil verendir), güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nu tespih eder. Ve O; Azîz’dir (yücedir), Hakîm’dir (hüküm ve hikmet sahibidir).
İnfitar Suresi 6-8. Ayetler: Ey insan! Seni yaratan, şekillendirip ölçülü yapan, dilediği bir biçimde seni oluşturan cömert Rabbine karşı seni ne aldattı?
Sad Suresi 71. Ayet: Hani, Rabbin meleklere şöyle demişti: “Muhakkak ben çamurdan bir insan yaratacağım.”
Mu’minun Suresi 12. Ayet: Andolsun, biz insanı, çamurdan (süzülmüş) bir özden yarattık.
Mu’minun Suresi 13. Ayet: Sonra onu az bir su (meni) hâlinde sağlam bir karargâha (ana rahmine) yerleştirdik.
Mu’minun Suresi 14. Ayet: Sonra bu az suyu “alaka” hâline getirdik. Alakayı da “mudga” yaptık. Bu “mudga”yı da kemiklere dönüştürdük ve bu kemiklere de et giydirdik. Nihayet onu bambaşka bir yaratık olarak ortaya çıkardık. Yaratanların en güzeli olan Allah’ın şânı ne yücedir!
Ya-Bari esmasının ebced değeri, zikir sayısı:
Ebced değeri ve zikir sayısı ; 213
Zikir günü ; Pazar
Zikir saati ; Güneş (Sabah güneş doğarken ve ikindi namazı sonrası)


 Kaynak: Alıntı : Cübbeli Ahmet Hoca Efendi (Allah Ondan Razı Olsun)

Sosyal Medya Hesapları:
 Web Site : https://www.cubbeliahmethoca.com.tr
Youtube : http://www.youtube.com/cubbeliahmethoca
 Facebook : http://www.facebook.com/cubbeliahmethoca
Twitter : http://www.twitter.com/c_ahmethoca
Instagram : http://www.instagram.com/cubbeliahmet...

Alıveriş :https://www.herseybusepette.com/
https://www.lalegultv.com.tr/
https://www.laleguldergisi.com/





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder