17 Nisan 2017 Pazartesi

Ey insan seni cömert Rabbine karşı kışkırtan nedir ?


İNFİTAR-6, İNFİTAR Suresi 6. ayeti Kerimesi Meali

يَا أَيُّهَا الْإِنسَانُ مَا غَرَّكَ بِرَبِّكَ الْكَرِيمِ ﴿٦﴾

Yâ eyyuhâl insânu mâ garrake bi rabbikel kerîm(kerîmi).


Manası : Ey insan seni cömert Rabbine karşı kışkırtan nedir ?

0 - Elmalılı Hamdi Yazır: Ey insan! Ne mağrur etti seni o kerîm Rabbına?
21 - Elmalılı (sadeleştirilmiş): Ey insan, o lütfu bol olan Rabbine karşı ne aldattı seni?
22 - Elmalılı (sadeleştirilmiş - 2): Ey insan! İhsanı bol Rabb'ine karşı seni aldatan nedir?
Cenab-ı Hakk, insanoğlunu imtihana tabi tutuyor. Başarısızlık hâlinde uğranılacak felaketleri ikaz ediyor. İmtihan sorularını ve her bir sorunun cevabını da ve hatta nasıl cevaplanacaklarını da bildiriyor. Bütün bunların faydasının da insanın kendisi için; hem bu dünyada ve hem de ebedi âlemde olacağını; onların içlerinden seçtiği Peygamberleri (aleyhimüsselam) vasıtası ile bildiriyor.
En yüksek ahlakı ve bütün güzellikleri nefsinde toplayan sevgili Peygamberimiz aleyhisselam, bütün gayreti ile Yaradan’ını övmüş ve sonunda şöyle demiştir: "Ben, Sen’in övgünü yapmaktan acizim. Sen kendini övdüğün gibisin!"
İbn-i Arabi Hazretleri Fütuhat-ı Mekkiyye’sinde şu tespiti yapar:
"Allahü teala: (Ey insan! Seni cömert Rabbine karşı kışkırtan nedir?)
el-İnfitar-6. Âyet meali. Bu sorunun amacı, insana öğretmek ve onun dikkatini çekmektir. İnsan şöyle der: '(Beni kışkırtan) Sen’in cömertliğindir.' Şeyhimizin bir gün ağlayarak, topluluğa şöyle dediğini duymuştum:
'Ey insanlar! O’nun cömertliğine göre davranmayınız! O, bizleri hiçbir şey değilken varlığa çıkardı. Bilmiyor iken bilmediklerimizi öğretti.
(Herhangi bir çabamız olmaksızın) kendisine, meleklerine, Peygamberlerine, kitaplarına inanmayı, kendiliğinden bize öğretti. Biz bilmiyor iken bunları yapmışken, öğrendikten ve kendisine iman ettikten sonra bize azap eder mi? O’nun cömertliği böyle bir şey yapmaktan münezzehtir...' Şeyh, bu sözleri ile beni mutluluktan ağlattığı gibi, orada bulunanları da ağlatmıştı."
Alıntı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder