29 Ağustos 2017 Salı

ÖNCE MÜSLÜMAN ( İSLAM ) , SONRA MÜ'MİN OLUNUR !(Tasavvuf)


Her mü'min aynı zamanda müslüman diye nitelenirken , her müslüman ise mü'min diye nitelenemez.
" Müslüman " , genel manada ' islam / teslim olmuş ' anlamına gelir. Yani Allah'ın varlığını kabul etmiş kimsedir. Dil ile ikrar eden kimseye ' müslüman ' denilir. Özel manada Allah'ın ' varlığına ' iman etmiş kimse demektir.
" Mü'min " , genel manada 'Allah'a ve Peygamberine iman etmiş ', emir ve yasaklarına riayet eden bir kulluk içerisinde olma samimiyet ve gayreti üzerine bulunan kimsedir. Özel manada ise gerçek tevhid ehli olan ' muvahhid ' yani ' Allah'ı birleyen ' yani 'Allah'ın mutlak birliğine iman etmiş 'kimsedir. Mü'min bunu dil ile ikrar etmenin yanında kalp ile de tastik edendir.
Huzur , mutluluk , adalet , kardeşlik , yardımlaşmak , rıza , şükür , şefkat , bir olmak , güçlü olmak, merhamet gibi değerler müslümanlıktan öte mü'min olabilmekle ulaşılabilecek değerlerdir.
Müslüman bir toplum olduğumuzu söylüyoruz , hepimiz mü'min olduğumuzu dile getiriyoruz. Ancak yaşantımıza bakıldığında bu sözlerimiz askıda kalıyor.
Malesef toplum olarak bırakın mü'min olmanın gereklerini açığa çıkarmayı , müslüman kelimesinin anlamını dahi üzerinde taşımayan nice insanlar mevcut.
Bu uykudan artık uyanmak gerektir. Her birey önce kendini müslüman etmeli , islam olmalı ve sonrasında mü'min olabilmenin gayreti içersine girip samimiyet ile bunu Allah'tan isteyip , bu uğurda çaba sarfetmelidir. Şu zamanda , dünyanın içinde bulunduğu bu karmaşada bizim bu hakikatleri idrak etmeye , uyanmaya , bir olmaya daha çok ihtiyacımız vardır. Umarım ki bu uyanış önce kendi nefsimizde , sonra ülkemizde , sonra dünya üzerindeki tüm islam aleminde hayat bulur.
" Müminlere yardım etmek bizim üzerimizdeki bir haktır." (Rum-47)
" Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin. " ( Hucurat -10 ) Buyurmaktadır Allah CC.
Bu ayetler ışığında " Mümin yardım görür, bunda kuşku yoktur. Asla yüz üstü bırakılmaz. Yardımsız yüz üstü bırakılan varsa, o , nereden yardımsız bırakıldığına baksın, orada imanın olmadığını görecektir " der Muhyiddin İbn Arabi hz.
Allah bizlere gerçek manada mü'min olmayı , mü'min yaşamayı ve mü'min ölmeyi nasip etsin.
Allah en doğrusunu bilir.


Kaynak : https://www.facebook.com/MuhyiddiniArabi-Ahmet Şahin Uçar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder