29 Mart 2018 Perşembe

Fatiha'sız namaz olmaz

Fatihasız namaz olmaz " Hadis-i Şerif'ini delil göstererek Muhyiddin İbn Arabi hz. namazda Fatiha suresini okumanın vacib olduğunu beyan eder.
Namaz , münacattır. Kul'un Rabbi'ne münacatıdır. Bu münacat Rabbinin belirlediği şekilde yani O' nun kelamı olan Kur'an ile olmalıdır.
" Namazı kulum ile aramda ikiye böldüm , kulumun istediği verilecektir " Kudsi Hadis'in de işaret edilen Fatiha suresidir.
Fatiha suresinin bir kısmı Allah'a ait iken bir kısmı kula aittir.
‘İyyâke na’büdü ve iyyâke nestaîn’ (Yalnız Sana kulluk eder, yalnız Senden yardım isteriz) Ayeti kul ile Rabbinin ortak olduğu ayettir. Fatiha'nın sırrı bu ayettedir.

Fatiha suresinin her bir ayetini kul namazda okuduğunda Allah kuluna karşılık verir. Bu sebeple namazda Fatiha suresi ayet ayet okunmalı , ayet sonunda bir müddet kul beklemeli ve Allah'ın kendisine olan hitabını tahayyül ve tefekkür etmelidir.
İster kişi müstakilen namazını ikame ediyor olsun , isterse imamlık yapıyor olsun bu hususta hassasiyet göstermelidir. ( Bu konuda imamlarımızın da bu bilinç ile imametlerini yerine getirmelerini temenni ederim. )
Fatiha suresinin sonunda kulun ' amin ' demesi meleklerin ' amin ' demesine denk gelenin duası kabul olunur buyurulmakta.
Denk gelmenin sırrı ise kulun samimiyet ile arifane bir idrak, hal ve amel içersinde bulunması gerektiğini ifade eder Muhyiddin İbn Arabi hz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder