12 Eylül 2018 Çarşamba

Fil suresinin anlamı ve okunuşu! Fil suresinin fazileti ve önemi nedir?

Fil Suresi, Kabe'yi yıkmak için gelen Habeşistan Kralı Ebrehe'nin fil ordusunun, Yüce Allah'ın göndermiş olduğu ebabil kuşları ile nasıl helak edildiğini anlatan suredir. Bu mühim hadise İslam tarihinde Fil Vak’ası olarak kayıtlara geçmiştir. Bizlere Allah'ın mucizesini, yüceliğini ve kutsallığını en somut örnek ile gösteren bir suredir. Fil Suresi nasıl okunur?


Fil Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 105. suresidir. 5 ayetten oluşur.
Fil suresi, Kafirun suresinden sonra, Felak suresinden önce Mekke'de indirilmiştir.  Mushaftaki sıralamada yüz beşinci, iniş sırasına göre on dokuzuncu sûredir.  Adını 1. âyette geçen “fil” kelimesinden alır.
Fil Suresi, İslamın simgesi olan, Allah'ın evi olarak tanımladığımız Kabe-i muazzamayı yıkmak isteyen, Habeşistan Kralı Ebrehe'nin fil ordusunun, Allah tarafından gönderilen ebabil kuşları ile helakını anlatan mukaddes bir suredir. Bu olay İslam Tarihinde kayıtlara Fil Vak’ası olarak geçmiştir. Fil Vak’ası, bizlere Allah-u Teala'nın yüceliğini en somut şekilde göstermiş olan bir hadisedir.
FİL SURESİNİN OKUNUŞU;

Bismillahirrahmânirrahîm
Elem tera keyfe fe'ale rabbüke biashâbilfîl
Elem yec'al keydehüm fî tadlîl
Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl
Termîhim bihicâratin min siccîl
Fece'alehüm ke'asfin me'kûl

FİL SURESİNİN TÜRKÇE MEALİ;
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle
Görmedin mi Rabbin ne yaptı fil sahiplerine!
Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı?
Üzerlerine sürü sürü kuşlar saldı.
Onlara balçıktan pişirilmiş sert taşlar atıyorlardı.
Derken onları, yenilmiş ekin yaprağı gibi kılıverdi.

FİL SURESİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?
Kullarına derdi veren Allâh dermanını dahi vermiştir. Kur"ân Sûrelerini okumanın aynı zamanda birer zikir olduğunu da düşünürsek, bu sûrelerin özelliklerindeki hikmet ve incelikleri anlamış oluruz. Fil Sûresinin özellikleri şöyledir:

“Hasımlarına karşı Fil Sûresini okuyan kimse, hasımlarını (düşmanlarını) mağlup eder.” Sûreleri okuma adeti ise en az üç, beş, yedi kere olur. Sonra (100) yüz kere olabildiği gibi daha fazla da olabilir. Nitekim bunun örnekleri geçmektedir.

“Akşamlan bilhassa, akşam ile yatsı arasında (1000) bin kere okuyan kimse, her türlü muradına kavuşur, tüm dilekleri gerçekleşir " buyrulmuş Fil Sûresi hakkında.

FİL SURESİ NASIL İNDİRİLMİŞTİR? (FİL VAK'ASI)
Fil Vak'ası Peygamber Efendimiz Muhammed Aleyhisselamın doğmasından iki ay kadar önce, Mekke yakınlarında vuku bulan bir hadise. Habeş Hükümdarı Necaşi’nin Yemen’de Ebrehe adında bir valisi vardı. Ebrehe, Kabe’nin insanlar tarafından akın akın ziyaret edilmesine mani olmak için Bizans kralının da yardımıyla San’a’da büyük bir kilise yaptırdı. Bu kiliseye Kuleys adını verdi. Necaşi’ye bir mektup yazarak, bu kilisenin Araplar için ziyaret yeri olacağını, kimseyi Kabe’yi ziyarete göndermeyeceğini bildirdi.

Araplar ise eskiden beri Kabe’yi ziyaret ettiklerinden, Ebrehe’nin yaptırdığı kiliseye hiç itibar etmediler. Hakaret gözüyle baktılar. Hatta içlerinden biri kiliseyi kirletti. Bu hadiseye kızan Ebrehe, Kabe’yi yıkmaya karar verdi. Bu maksatla büyük bir ordu hazırlayıp, Mekke üzerine yürüdü. Ebrehe’nin ordusu Mekke’ye yaklaşınca, Kureyş’in mallarını yağma etmeye başladı.Abdülmuttalib’e ait iki yüz deveye de el koymuşlardı. Abdülmuttalib, Ebrehe’ye gidip develerini istedi. Ebrehe: “Ben sizin mukaddes Kabe’nizi yıkmaya geldim. Sen onu korumak istemiyorsun da develerini mi istiyorsun?” dedi. Abdülmuttalib: “Ben develerin sahibiyim. Kabe’nin elbette sahibi vardır. Onu, O korur.” dedi.

Ebrehe; “Bana karşı onu koruyacak yoktur!” dedi ve Abdülmuttalib’e develerini verip, gönderdi. Sonra Kabe’ye doğru ordusuna hareket emrini verdi. Ebrehe’nin ordusunda, önde yürütülen ve böylece zafere kavuşulacağına inanılan “Mahmud” adında bir fil vardı. Ebrehe, Kabe’ye yönelince, bu fil yere çöktü ve yürümez oldu. Halbuki Yemen’e çevrilince, koşarak gidiyordu. Böylece, Mekke’ye yaklaşıp hücuma gücü yetmeyen Ebrehe’nin ordusu üzerine, Allahü teala, Ebabil, yani Dağ Kırlangıcı denilen kuşlardan bir sürü gönderdi. Bu kuşların her biri, biri ağzında ikisi de ayaklarında olmak üzere nohut veya mercimek büyüklüğünde üçer taş taşıyorlardı. Bunları Ebrehe’nin ordusu üzerine bıraktılar. Taşlar, askerlerin, başlarından itibaren vücutlarını dikine delip geçiyordu. Taşa hedef olan her asker, derhal ölüyordu. ayet-i kerimede de bildirildiği gibi, ordu, yenilmiş ekin yaprağı gibi oldu. Bu durumu gören Ebrehe, telaşlanarak kaçmak istedi. Fakat kaçamadı. Ona da isabet etti. Kaçtıkça, etleri parça parça dökülerek öldü. Bu vak’a, Kur’an-ı kerimin Fil suresinde mealen şöyle bildirilmiştir:

“ (Ey Resulüm! Kabe’yi tahrib etmek isteyen) fil sahiplerine (fillerle techiz edilmiş Ebrehe ordusuna), Rabbinin nasıl muamele ettiğini görmedin mi? Onların (Kabe-i muazzamayı tahrib etmek şeklindeki) hilelerini, boşa çıkarmadı mı? Üzerlerine, sürüler halinde kuşlar gönderdi. O kuşların her biri onların üzerine, çamurdan yapılmış ve ateşte pişirilmiş taş atarlardı. Nihayet Allahü teala onları, güve yemiş ekin yaprağı gibi, yok ediverdi.”

Fil vak’asının vuku bulduğu seneye Araplar Fil Senesi demişlerdir. Bu hadiseden elli üç gün sonra, Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam Mekke’de doğdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder