20 Mart 2024 Çarşamba

Esma-ül Hüsna Ya Berr İsm- Şerifi Fazileti ve Havvası

 OCAK 2015 SAYISI
Ya Berr : "Yaratıklarına karşı şefkati, rahmeti, mağfireti, lütfu ve ihsanı bol olan, günahlarından sebep insanlardan ihsanını kesmeyen" demektir.

Berr ism-i şerifi "İyilik yapan" anlamındadır. Mutlak iyilik sahibi, her iyilik ve güzellik kendisinden kaynaklanmış olan Allah-u Te'âlâ dır. Bu iyilik dünya hakkında ya da ahiret hususunda tezahür edebilir. Allah-u Te'ala'nın kuluna ahiretle alakalı iyiliği; o kişiye Kendisine imanı ve itaati nasip etmesi ve buna karşılık olarak da ona sevap vermesiyle olur. Dünyadaki iyiliği ise sıhhat, güç, kuvvet, çocuk, mal, mülk ve daha sayamayacağımız nice nimetler vermesiyle olur. 

İSM-İ ŞERİFİNİN BAZI HAVASSI
1) Bu ism-i şerifi her gün 202 kere zikretmeye devam eden kişiye, herkese karşı iyilik yapmak nasip olur.

2) Sefere çıkacak kimse, yolculuğundan önce bu ism-i şerifi 402 kere okursa, Allah-u Te'ala o kişiye yolculuğunu kolay eder ve geride bıraktıklarını da, beraberinde olanları da korur.

3) Gemide fırtınaya tutulanlar bu durumdan kurtulmak için bu ism-i şerifi Ya Berr  şeklinde zikretmeye devam ederse, Allah-u Te'ala'nın izniyle fırtına diner. Sayı 23 / Ocak2015

4) İçki ve günahlara müptela olan kişi bu ism-i şerifi her gün 402 kere okursa, Allah-u Te'ala nın izniyle bu haramlardan kurtulur.

5) Yeni doğmuş bir çocuğun saç perçemi tutulup bu ism-i şerif7 kere okunursa, Allah-u Te'ala o çocuğu koruyup muhafaza eder.

6) Çocuğun güzel ahlaklı olması için  alnı tutularak bu ism-i şerif  15 kere okunur. Her kim bunu yapar ve ardından: "Ey Allah! Bu ism-i şerifinin bereketiyle bu çocuğu yetim kalmayarak ve kötü ahlaklı olmayarak terbiye eyle (yetiştir)" duasını okursa, Allah-u Te'ala o çocuğu bu hallerden muhafaza eder.

7) Bu ism-i şerifin bütün hassalarından faydalanmak için bu ism-i şerifin şu duasını okumak çok tesirlidir:
"Rahman ve Rahim olanAllah ın adıyla! Ey Allah! Berrve Rahim ancak Sensin, bereketler sahibisin, yerde ve göklerde iyilik ve cömertlikte tanınmışsın. Bütün mevcudata karşı iyilik ve lütuflarla ikramlarda bulundun. Her bir varlığı yok ederek veya öldürerek sonlarına ulaştırıncaya kadar onların zatlarına, her birinin zatına uygun şekilde hayat ruhu bahşederek onlara karşı iyiliğinin lütuflarını ibraz ettin. Ey Allah! Ben, o her şeyi kuşatan büyük ilmin hürmetine ve bütün mahlukat üzerinde kullandığın ve onların bütün tafsilat ve taksimatının tüm hükümlerine yönelttiğin kudretinin kuvveti bahşı hatırına Senden isterim ki; hayatımı tamamlayıncaya kadar iyiliğini benim üzerimde daim kılasın, ardarda gelen nimetlerinin devamını bana lütfedesin, dünyada ve ahirette cemaline bakmayı nasip 
ederek sevincimi kemale erdiresin. Ya Allah! Ya Erhamerrahimin! Amin! Allah hakkı söyler ve doğru yola ancak O hidayet eder:'


(Ahmed el-BCmi, Şemsü'l-me'arif, matbu' nüsha, 4/88, mahtut nüsha, sh: 1108; İmam-ı Zerruk, Şerhu Esmaillahi'l-hüsna, sh:ll2-113; YUsuf ibni İbrahim, Kazau'l-hacat ve teysirü'l-mühimmat bi zikri esmaillahi'l-hüsna, sh:50-51; Mau'l-'.Ayneyn, Fatiku'r-ratk ala Ratikı ljetk, sh:340; Muhammed Şebravi, Fevaidü'l 'ızzi'l-esna fi şerhi esmaillahi'l-hüsna, sh:83-85; YUsuf enNebhanf, Se'adetü'd-dareyn, sh:524; Seyyid Süleyman el-Hüseyni, Kenzü'l-havas, 1/151-152; '.Ali Hicazı, en-NCıru'l-esnaff şerhi esmaillahi'l-hüsna, sh:202-204, 533; İbni '.Acibe, Tefsiru'l-Fatihati'l-kebir, sh:213-214) 

 

Kaynak : Cübbeli Ahmet Hoca Efendi

Youtube : http://www.youtube.com/cubbeliahmethoca
Facebook : http://www.facebook.com/cubbeliahmethoca
Twitter : http://www.twitter.com/c_ahmethoca
Instagram : http://www.instagram.com/c_ahmethoca
Web Site : http://www.cubbeliahmethoca.tv
Alışveriş: https://www.herseybusepette.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder