20 Mart 2024 Çarşamba

Esma-ül Hüsna El Tevvâb İsm-i Şerifi Fazileti ve Havvası

İmam-ı Zerrôk, Mau'l-'Ayneyn, İmam-ı Şebravi ve Yusuf-u Nebhani (Rahimehumüllah)ın beyanları vechile; El Tevvâb  ism-i şerifi "Kullarını tevbeye sevkedip onların tevbelerini kabul eden, kulların günahları ne kadar çok da olsa affı ona göre daha çok olan" demektir.


Tevvab kelimesi mübalağa sığasıdır ki lugatta "Dönmek, rücu etmek" anlamında, ıstılahta ise "Tevbe işini çok yapan" manasındadır. Allah-u Te'ala'nın Tevvab olması ise "itaatine yönelerek kendisine dönen için o insanın istediği bağışlamaya yönelen" demektir. Böylelikle şu anlaşılmış olur ki; kul hakkındaki tevbe günahtan dönmek, Allah-u Te'ala hakkındaki tevbe ise cezalandırmaktan dönmek demektir. Tevbe etmek; günahları terkedip bütün Allamu'l-guylıb (gaypları bilen) ve Settaru'l-uylıb (günahları örten) Allah-u Te'ala'ya yönelmekle olur. Tevbe; saliklerin (Allah'a vasıl olma yoluna girenlerin) suluke (manevi seyre) başladığı nokta, azaptan kurtulanların (dünyadaki) ilk hali, müridlerin manevi adımlarının ilki ve Kendisine yönelenlerin istikamet yolundaki anahtarıdır. Bu ism-i şerif Kur'an-ı Kerim' de bir yerde müfred, bir yerde Hakim ism-i şerifiyle beraber ve dokuz yerde de Rahim ism-i şerifiyle birlikte olmak üzere toplam on bir yerde zikredilmiştir.

 İSM-İ ŞERİFİNİN BAZI HAVASSI

1) Tevvab ism-i şerifini kuşluk namazından sorıra 360 kere okuyan kişi tevbenin hakikatine ulaşır. Aynı şekilde 33 kere okuyan kişinin ise tevbesi makbul olur.

2) Bu ism-i şerif zalim bir kişiye 10 kere okunursa, o kişi o kötü halden kurtulur.

3) Bu ism-i şerifi her sabah 409 kere okumaya devam eden kişi eğer günahkar ise günahları affolunur. Ayrıca bu zikrin hacet (istek)lerin yerine gelmesi hususunda çok büyük tesiri vardır ki, buna devam edenlerin dünya ve ahirete müteallik işleri kolaylaşır.

4) Bu ism-i şerifi her gün 500 kere okumaya devam eden kişinin tevbesi kabul edilir.

 5) Rızık darlığı ve geçim hususunda sıkıntı çeken kişi beş vakit namazdan sonra 41 defa Tevvâb zikrine devam ederse, Allah-u Te'ala o kişiye rızık kapılarını açar. Zira geçim darlığı çekenlerin tevbe-istiğfarı çok yapmalarının onları kurtaracağı hakkında bir çok rivayet vardır.

6) Bu ism-i şerife hadim olan melek Arş'ı taşıyan meleklerin huddarnındandır ki komutası altında 70 saf melek bulunmaktadır, bu ismi zikredenlerin bağışlanması için onlar da istiğfar ederler.

7) Bu ism-i şerif veli olan zatların zikirlerindendir. Her kim aşağıda zikredilecek duasıyla beraber bu ism-i şerifi yazar da (içki, kumar ve zina gibi) günahlara ısrar eden kişi bunun suyunu içerse şüphesiz o kişi o günahları bırakıp Allah-u Te'ala'ya tevbe eder. Bu ism-i şerifin bütün hassalarından faydalanmak, günah karanlıklarından kurtulup hakiki tevbeye nail olmak ve rızık hususunda genişlik bulmak için bu ism-i şerif 409 kere okunduktan sonra şu duayı okumak çok tesirlidir:

 Rahman ve Rahim olan Allah'ın ismiyle! Ey Allah Sen, pişman oldukları zaman günahkarların tevbesini çokça kabul edensin. Dönüş yaptıkları zaman lütfunla onlara çokça yönelen yine ancak Sensin, bu nedenle onlara delilleri ve ayetleri izhar ettin, Kendi katından onlara güzel amelleri neşrettin, yine bu sebeple onlara sakınmaları gereken yerleri gösteriyorsun, (Sana) yakınlaştıran sebepleri kendilerine cemediyorsun. 
 Ey isteklerin rızana uygun olmasını takdir eden ve bunca sebepleri (maksatlara ulaşmak için) sebep kılan Allah! Ey terbiye edenlerin Rabbi olan Zat! Rububiyyet sırrı hakkı için Senden niyaz ediyorum ve Senden tövbemi kabul etmeni ve Kendi katında beni, Seninle benim aramda hiçbir perde kalmayacak derecede hususi dostlardan kılmanı, hatalarımı ve zellelerimi bağışlamanı, ecrimi ve hasenatımı katlamanı ve beni en yüce olan o kutsal sahalarına yerleştirmeni diliyorum. Ya Allah! Ya Tevvab ! 


(Ahmed el-Bun~ Şemsü'l-me'arif, matbu' nüsha, 4/88, mahtut nüsha, sh: 1109; İmdm-ı Zerruk, Şerhu Esmaillahi'l-hüsna, sh: 113-114; Yusuf ibni İbrahim, Kazau'l-hacdt ve teysirü'lmühimma~ sh:51; Mau'l-'Ayneyn, Fdtiku'r-ratk ala Ratikı'l-fetk, sh:340-341; Muhammed Şebrav~ Fevaidü'l 'ızzi'l-esna fi şerhi esmaillahi'l-hüsna, sh:85-87; en-Nebhdn~ Se'adetü'd-dareyn, sh:524; Seyyid Süleyman el-Hüseyn~ Kenzü'l-havds, 1/152-153; 'Ali Hicazi, en-Nuru'l-esna fi şerhi esmaillahi'l-hüsna, sh:204-208, 533; İbnü 'Acibe, Tefsiru'l-Fatihati'l-kebir, sh:314-315) 

 

 

Kaynak : Cübbeli Ahmet Hoca Efendi

Youtube : http://www.youtube.com/cubbeliahmethoca
Facebook : http://www.facebook.com/cubbeliahmethoca
Twitter : http://www.twitter.com/c_ahmethoca
Instagram : http://www.instagram.com/c_ahmethoca
Web Site : http://www.cubbeliahmethoca.tv
Alışveriş: https://www.herseybusepette.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder