24 Ocak 2024 Çarşamba

Esma-ül Hüsna Ya Hâk Fazileti

ESMAULLAHİ'L-HÜSNA ELLİ İKİNCİ İSM-İ ŞERiF ((Ya Hâk İSM-İ ŞERiFİ))
İmam-ı Zerrük, Mau'l- , İmam-ı Şebravl ve Vüsuf-u Nebhanl (Rahimehumüllôh)ın beyanları vechile; << Ya Hâk)) ism-i şerifi "Ezeli ve ebedi olarak daima var olan, mevcudiyeti ve ulühiyyeti gerçek olan Zat" demektir. Hak kelimesi lügatta "Batılın zıttı, yerine getirilen hüküm, adaleti, doğruluğu ve varlığı sabit olan" manalarına gelmektedir.

İSM-İ ŞERİFİNİN BAZI HAVASSI
1) Bu ism-i şerifi zikreden kişi tevhidin hakikatine ulaşır.

2) Her kim bu ism-i şerifi kare bir kağıt üzerine yazıp bu kağıdı avucuna koyarak seher vaktinde elini semaya doğru kaldırırsa, Allah-u Te'ala onun bütün işlerine kafi gelir.

3) Her farz namazın ardından bu ism-i şerifi 108 kere okuyan kişi tevhidin hakikatine ulaşır ve birçok manevi tecellilere nail olur.

4) Bu ism-i şerifin içinde geçtiği: "Gerçek varlık olan ve her şeyi açığa çıkaran o Yüce Padişah Allah-u Te'ala'dan başka ilah yoktur" zikrini her gün 100 kere zikreden kişinin işleri kolaylaşır, rızkı da bollaşır, böylece cennetin kapısını çalmış olur. Aynı zikri günde 1000 kere okuyan kişi de, ahlakı ve tabiatı çok hoş birisi haline gelir.

5) Bu ism-i şerifi çokça zikreden kişi, her zaman Allah-u Te'ala'ya itaat etmekle şerefyab olur. Ayrıca bu kişi işlerin hakikatine muttali olur ve batıla gerektiği şekilde buğzeden biri olur.

6) Bu ism-i şerifle Allah-u Te'ala'ya yalvarmak isteyen kişi şu duayı okumalıdır:

"Ey benim İlahım! Hakk olan Sensin, Senin dışındaki her şey batıldır. Senin sözün haktır. ona yapışan (Hakk'a) vasıl olur. Sen kainata hak ile tecelli buyurdun ki, iman ehli olanlar bu tecelli sayesinde Seni tanıdılar, serap gibi olan batıldan kaçtılar ve topraktan yaratılmış olan hiçbir mabüd (diye ortaya çıkan)a meyletmediler."


(Yusuf ibni İbrôhfm. Kazôu'l-hôcôt ve teysfrü'l-mühimmôt bi zikri esmôillôhi'l-hüsnô. sh:41-42; eş-Şeyh Môu'l-Ayneyn. Fôtiku'r-rotk alô Rôtikı'l-fetk. sh:333; İmôm-ı Zerruk, Şerhu Esmôillôhi'l-hüsnô. sh:86-87; Muhammed Şebrôvf. Fevôidü'l 'ızzi'l-esnô fi şerhi esmôillôhi'l-hüsnô. sh:62-63; Yusuf en-Nebhônf. Se'ôdetü'd-dôreyn, sh:517; Seyyid Süleyman el-Hüseyni. Kenzü'l-havôs. 7/778-779; Ali Hicôzf. enNuru'l-esnô ff şerhi esmôillôhi'l-hüsnô. sh:162-165, 528; İbni 'Acibe. Tefsfru'l-Fôtihati'l-kebfr. sh:281) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder