17 Mart 2024 Pazar

Esma-ül Hüsna, Ya Vali Fazileti ve Havvası

Esmaül hüsnadan Vâlî İsminin Özellikleri

 «Ya Vali C.C. İSM-İ ŞERİFİ İmam-ı Zerruk, Mau'l-'Ayneyn, İmam-ı Şebravi ve Yusuf-u Nebhani imehumüll ın beyanları vechile; Jl)lıı ism-i şerifi Yaratıcıları olması hasebiyle işlerini yönetmesi gereken varlıkların, bütün umuru{ıu idare edip aralarında hüküm verme işini tek başına yapan" anlamındadır. Vali ism-i şerifi; lügat açısından "Veleye" kelimesinden Yardım eden, yakınlık gösteren, dost, seven ve birinin işini üzerine alan" anlamlarına gelir. "Mevla" kelimesi "Malik, azad eden, köle ve yardımcı" anlamlarına gelirken "Vali" ise daha ziyade "idare ve tasarruf sahibi" demektir. Vali olan Zat, bütün mahlukatın sahibi olup onların arasındaki hükümlerini dilediği şekilde Kendi tedbiri, kudreti ve fiiliyatı ile icra eder. O kullarına daima ihsan ederek feyiz yağdırır ve yardım eder. O Zat-ı Zü'l-Celal'in bahşişleri kesilmeden ve hiçbir karşılık beklemeden kullarına yağmaya devam eder.

  İSM-İ ŞERİFİNİN BAZI HAVASSI
1) Bu ism-i şerifi her gün 47 kere zikretmeye devam edenler, belalara duçar olmaz ve Allah-u Te'ala'nın idaresinde olmaya teslim olarak huzurlu bir hayat sürer.
2) Bu ism-i şerifi sabah namazından sonra 47 defa okumaya devam edenlerin şerefleri yüce, makamları ali ve rütbeleri yüksek olur.
3) Bu ism-i şerifi zikretmek ne hususta olursa olsun idare makamında olanlar için çok faydalıdır. Bu kişiler bu ism-i şerifi her gün 47 kere okumaya devam ederlerse, Allah-u Te'ala'nın izniyle idaresi altındaki şahıslar tarafından heybeti olan ve sözü dinlenilen birisi olurlar.
4) Bu ism-i şerifin bütün hassalarından faydalanmak, belalardan korunmak ve sözü dinlenilen bir idareci olmak için bu ism-i şerif 47 kere okunduktan sonra şu duayı okumak çok tesirlidir:

 "Ey benim İlahım! Hükümleri geçerli olan, herşeyi yöneten tasarruf sahibi (yetkili) Vali ancak Sensin. Kulların perçemlerinde, kalplerinde ve ruhlarında tasarrufda bulunan Malik ancak Sensin. Ey Celal ve İkram sahibi! Ruhuma el-Vali ismini nurunu parlat ki yüce sırlara mazhar olayım, yaratıklarında senin tecellini göreyim ve Senin rızana ereyim. Şüphesiz Sen herşeye hakkıyla gücü yetensin. Allah-u Teala Efendimiz Muhammed'e, Ehl-i Beyt'ine ve Sahabesine salat-u selam eylesin. Amin"


(Ahmed el-BCmf, msü e'a rif, matbu' nüsha, 4/ 86; ma m-ı Zerruk, rhu Esmaillahi'l-hüsna, sh:lll-11 2; Yusuf ibni İbr , Kazau'l-hacat ve teysfrü'l-mühimmat bi zikri esmaillahi'l-hüsna, sh:50; Mau'l-'Ayneyn, Fatiku'r-ratk ala Ratikı lfetk, sh:340; Muhammed Şebr vf, Fevaidü'l zzi'l-esna fi şe rhi esmaillahi'l-hüsna, sh:81 -82; YCısuf en-Nebhanf, Se'adetü'd-dareyn, sh: 523; Seyyid Süleyman el Hüseyn~ Kenzü'l-havas, 1/ 150; 'Ali Hicazı, en-Nuru'l-esna ff şerhi esmaillahi'l-hüsna, sh: 200-201, 533; İbni 'Acibe, Tefslru'l-Fatihati'l-kebfr, sh:31 l ) 

 

 Kaynak : Ahmet Mahmut Ünlü Hoca Efendi -
Cübbeli Ahmet Hoca http://cubbeliahmethoca.tv/
https://www.facebook.com/cubbeliahmethoca

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder