İmam-ı Zerrük, Mau'l-'Ayneyn. İmam-ı Şebravi ve Yüsuf-u Nebhani (Rahimehumüllôh)ın beyanları vechile; El Kâdir ism-i şerifi "İstediğini. istediği gibi yapmaya gücü yeten, gerçekleşmesi imkansız gibi görünen şeylerde bile asla acziyeti düşünülemeyen" demektir.
Kadir ism-i şerifi Lügat itibarıyla "Gücü yetmek, ölçü ile yapmak. kıymetini bilmek ve rızkını daraltmak" manalarına gelen "Kadr" kökünden sıfat olup "Her şeye gücü yeten" demektir.
Kadir olan Zat her şeye gücü yeten, nüfüz, saltanat ve tam bir tasarruf sahibi olan Zat'tır ki, hiçbir kişi O'nun emr-ü fermanlarına karşı koyamaz ve O'nun kudret kabzasından kurtulmaya asla güç yetiremez, çünkü kaçmaya çalışacağı her yer de yine O'nun mülküdür. Mahlukatı yaratmak, yok etmek, değiştirmek ve diriltmek bakımından hiçbir şey Kadir olan Zata zor gelmez ve O'nu aciz bırakamaz. Onun bir şeyi yaratmasının her hangi bir sebeple kayıtlanmasına da gerek yoktur. İsterse ana rahmine gerek kalmadan kabuklu bir yumurtadan da bir canlı çıkarabilir ve çıkarmaktadır ki. bu varlığı vacip olan Allah-u Te'ala için sabit sıfatlardandır.
El Muktedir ism-i şerifi ise "Kuvvet ve kudret sahipleri üzerinde istediği gibi tasarruf eden" demektir. Bu ism-i şerifin yüklendiği mana Kadir ism-i şerifinden daha mübalağalıdır.
Muktedir ism-i şerifi de Lügat olarak aynı kökün ziyadeli baplarından olan "İfti'al" babından gelir ve aynı manayı ifade eder. ıstılahta ise "Kendisine hiçbir şey imkansız olmayan, şiddet ya da kuvvet ile hiç kimsenin Kendisine karşı çıkamayacağı Zat" demektir.
Muktedir olan Zat'ın bütün her şey hakkında iktidarı ve hükümran olması son derecededir. O, hiç kimsenin yardımına ihtiyaç duymaz. O'nun kudretinin bidayeti ve nihayeti yoktur. Zaten O'nun iktidarının gücü daima mahlukat üzerinde temaşa edilmek (görülmekte)dir
El Muktedir - El Kâdir
iSM-i ŞERiFLERİNİN BAZI HAVASSI
1) Her kim acizlik ve kuvvetsizliğe karşı Allah rızası için iki rekat namaz kıldıktan sonra Kadir ism-i şerifini 100 ya da 200 kere okursa, Allah-u Te'ala'nın izniyle güç ve kuvvet bulur. Hatta Hasen-i Basri (Radıyallôhu Anh)dan rivayet edildiğine göre Hazreti Hüseyin (Radıyallôhu Anh) bu ism-i şerifleri çokça zikrettiğinden, çok sıkıntılar içerisindeyken bile güç kuvvet bulmuştur.
2) Kadir ism-i şerifi abdest aldıktan sonra din düşmanlarının kahrolması niyetiyle okunursa, Allah-u Te'ala'nın izniyle zafer olunur.
3) Her kim Kadir ism-i şerifini 305 kere okursa, ilim hususunda çok kudretli olur ve ALLah-u Te'ala'nın yardımıyla düşmanlarına karşı galip olur.
4) Muktedir ism-i şerifini her gün 744 kere okuyan kişinin bütün işleri Allah-u Te'ala tarafından tedbir (yönetim) altına alınmış olur.
5) Uykudan uyandığında işlerinin Allah-u Te'ala'nın güvencesinde olması niyetiyle Muktedir ism-i şerifini bir miktar okuyan kişinin muradı gerçekleşir.
6) Muktedir ism-i şerifini çokça zikredene, Allah-u Te'ala bütün işleri kolaylaştırır.
7) Bu ism-i şerifler misk. zaferan (safran) ve gül suyu karışımından yapılan bir mürekkeple iki ayrı kare kağıda yazılıp üzerlerine bir miktar bal döküldükten sonra bu yazılar su ile bozularak hastaya içirilirse, Allah-u Te'ala'nın izniyle hastalığından şifa bulur.
8) Bu ism-i şerifleri bir gümüş parçası üzerine kazıtıp bunu üzerinde taşıyan kişi huşulu bir kalbe sahip olur. ayrıca insanların onun aleyhinde konuşmasından kurtulur.
9) Kadir ism-i şerifıni 'el-Kadir' veya 'ya Kadir' siğasıyla 305 kere. Muktedir ism-i şerifıni de 'el-Muktedir' veya 'ya Muktedir' siğasıyla 7 44 kere okuduktan sonra aşağıda zikredilecek duasını bir kere dahi okumak kişiye ibadetlere karşı kuvvet kazandıracak. Allahu Teala'dan manen ayrı kalmamasını sağlayacak , düşük işlere müptela olarak Allah-u Teala'dan perdelenmemesini temin edecek ve daha bir çok hususta muvaffak edecek, hasılı, maddi-manevi her anlamda güçlü ve kuvvetli kılacaktır:
"Ey Allah! Sen öyle bir Kadir ve Muktedirsin ki yaratmış olduğun bütün mahlukatı kud- '- retinle icad ettin. (kullarında) yarattığın gücü (onlara) ölçülü verdin, ezelde o kudretle yaratılacağı ve apılacağı mukadder olan tüm mevcudatı kendileri için tahsis edilen kudretini taalluk ettirerek yarattın. zaten Sen varlıkların hiçbirinden yardım almaya muhtaç değilsin. Sen öyle bir mukaddirsin ki hiçbir şeye temas etmeden. hiçbir alet ve edevat kullanmadan sair mahlukat üzerine kudretinle Kadirsin. Ey Kadir! Kudretinin büyük küçük herşeyi kuşatmış lm ası hürmetine Senden dilerim ki beni Sana yaklaştıran herşeye karşı bana güç ve kuvvet veresin. Sen beni ebediyyen Kendinden ayrı düşürme, lutfunla beni dostlarından bir dost ittihaz eyle. düşük ere müptela kılarak beni Kendinden perdeleme. şüphesiz Kadir, Muktedir ve Vehhab (bolca bağışta bulunan) ancak Sensin.
(Ahmed el-Bun/, Şemsü'l-me'ôrif. yazma nüsha, sh:1074, matbu' nüsha. 4/79-80; İmôm-ı Zerruk, Şerhu Esmôillôhi'l-hüsnô, sh:106-107; Yusuf ibni İbrôhlm, Kazôu'l-hôcôt ve teysfrü'l-mühimmôt bi zikri esmôillôhi'l-hüsnô, sh:47-48; Môu'l-'Ayneyn. Fôtiku'r-rotk alô Rôtikı'l-fetk, sh:338; Muhammed Şebrôv , Fevôidü'l 'ı zzi'l snô fi şerhi esmôillôhi'l-hüsnô, sh:77-78; Yusuf en-Nebhônl, Se'ôdetü 'd-dôreyn, sh:522; Seyyid Süleyman el-Hüseyni, Kenzü'l-havôs, 1/138-141; 'Ali Hicôzl, en-Nuru'l-esnô ff şerhi esmôillôhi'l-hüsnô, sh:194-196, 531; İbni 'Acibe, Tefsfru'l-Fôtihati'l-keblr. sh:304-305)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder