SUMAK İLE SALGIN HASTALIKLAR İÇİN BİR DUA TERKİBİ
Korono Virus ve diğer salgın hastalıklardan korunmak ve şifa bulmak için okunacak zikirler
Kısa Sohbetler
26 Mart 2020
Peygamberimiz ﷺ’in Şemâil’ine Uymayan Şekilde Görüldüğü Rüyâlar ve “Sumak Rüyâsı” Sahîh midir?
Peygamberimiz Sallellâhu Aleyhi ve Sellem’in Şemâil’ine Uymayan Şekilde Görüldüğü Rüyâlar ve “Sumak Rüyâsı” Sahîh midir?
SUMAK RÜYÂSI SAHÎH MİDİR?
Rüyâ ile ilgili bir bilgim yoktu, ancak sumak’ın tâ‘ûn ve vebâ gibi bulaşıcı hastalıklara faydası olduğuna dâir iki eserde mâlûmât gördüm. Bunlardan birisi İmâm-ı Beylûnî’ye âit 400 sene kadar önce yazılmış bir eser, ikincisi ise 100 sene kadar önce yazılmış İmâm-ı Nebhânî’ye âit bir eser. Orada yazılanları aşağıda kaynaklarını vererek sizinle paylaşıyorum;
“Tâ‘ûn (gibi bulaşıcı hastalıklar)ın kendisine bulaşmasından korkan veyâ onunla mübtelâ olup ondan şifâ bulmak isteyen kişi abdestli bir vaziyette bir miktar sumak üzerine 201 kere:
SUMAK RÜYÂSI SAHÎH MİDİR?
Rüyâ ile ilgili bir bilgim yoktu, ancak sumak’ın tâ‘ûn ve vebâ gibi bulaşıcı hastalıklara faydası olduğuna dâir iki eserde mâlûmât gördüm. Bunlardan birisi İmâm-ı Beylûnî’ye âit 400 sene kadar önce yazılmış bir eser, ikincisi ise 100 sene kadar önce yazılmış İmâm-ı Nebhânî’ye âit bir eser. Orada yazılanları aşağıda kaynaklarını vererek sizinle paylaşıyorum;
“Tâ‘ûn (gibi bulaşıcı hastalıklar)ın kendisine bulaşmasından korkan veyâ onunla mübtelâ olup ondan şifâ bulmak isteyen kişi abdestli bir vaziyette bir miktar sumak üzerine 201 kere:
«نَافِعٌ»
“Nâfi‘ (hayır ve menfaat verici şeyler yaratan)” ism-i şerîfini ve 703 kere de:
«يَا كَاف۪ي يَا شَاف۪ي يَا مُعَاف۪ي!»
“Yâ Kâfî! (Ey her şeye kifâyet eden!) Yâ Şâfî! (Ey kullarına şifâ veren!) Yâ Mu‘âfî! (Ey bütün dertlere âfiyet veren!)” ism-i şerîflerini okuyup bu sumaktan yerse Allâh-u Te‘âlâ’nın izniyle şifâ bulur. (Fethullâh
el-Beylûnî, Hulâsatu mâ tahsilü ‘aleyhi’s-sâ‘ûn, Kral Suud Üniv. Ktp,
kısım:ḣ, b, rakam:615, varak: 7; Yûsuf en-Nebhânî, Se‘âdetü’d-dâreyn,
sh:573)
Kaynak :https://www.cubbeliahmethoca.com.tr/
Sumak faydaları nedir? Sumak bitkisi suyu ve sumağın faydaları dilden düşmüyor!
Son günlerde sumak suyu ile gündemde yer alan sumağın faydaları saymakla bitmiyor. Kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahip olan sumak bitkisi, idrar söktürücü, solunum sistemini rahatlatıcı ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Sumak faydaları arasında anti mikrobiyal özellik ise dikkat çeken unsurlardan birisidir. Adet düzensizliği olanlara da tavsiye edilen sumak, anne sütünü destekleyici özelliğe sahiptir. İşte, mucizevi bitki sumak faydaları ve sumak suyu ile yapılabilecek olan kür bilgileri
Yüzyıllardır faydaları konuşulan sumak, anti mikrobiyal özelliği sayesinde virüslere karşı meydan okuyor. Sumağın faydaları arasında soğuk algınlığı, nezle, grip, ateş düşürücü etkiler yer almaktadır. Sumak suyu da bu çerçevede uzun yıllardır tüketilen bitki çayları arasında yer almaktadır. İşte, şifa kaynağı olarak uzun yıllardır tüketilen sumak faydaları ve sumak suyu hakkında detaylı bilgilerSumak faydaları saymakla bitmeyen bitkiler arasında yer almaktadır. Baharat olarak da kullanılan Sumağın faydaları arasında ishal kesici, kan durdurucu özellikler yer almaktadır. Antiseptik olarak bilinen sumak, vücudun bakterilere ve mikroplara karşı mücadele etmesine yardımcı olur.
Boyacı sumağı sanayiide kumaş ve derilerin sarı renge boyanmasında değerlendirilmektedir. Yapraklarının antiseptik, ishal ve kan kesici özellikleri ile ateş düşürücü özelliklerinden yararlanılarak infüzyonu ilaç sanayiinde kullanılmaktadır.
Derici sumağı meyvelerinin kan durdurucu ve ishal kesici özellikleri vardır. Bu özelliklerinden dolayı ilaç sanayiinde değerlendirilir. Yapraklarının ve köklerinin toz haline getirilmesinden sonra elde edilen hülasa özellikle hafif ve ince derilerin tabaklanması ve siyaha boyanmasında kullanılan çok kıymetli bir maddedir. Pamuklu ve yünlü dokumaların da siyaha boyanmasında kullanılmaktadır. Kaba toz haline getirilen meyveler ise gıda sanayiinde baharat olarak değerlendirilmektedir. Drog olarak özellikleri ise, kanamalarda kanı durdurucu, ishal kesici, antiseptik, ateş düşürücü, diş eti ve boğaz iltihaplarında iltihabı dağıtıcıdır.
Özellikle içinde bulunduğumuz kış mevsimi hastalıkları olan grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırarak bu hastalıklara karşı koruma sağlar.
Anti mikrobiyal özelliği ile bakterilere karşı vücudun mücadele etmesine yardımcı olur. Ateş düşürücü özelliği vardır. Bronşite karşı da iyi gelir. Solunum sistemini rahatlatma özelliği vardır. Yaprakları kaynar suda demlenir ve ılıdıktan sonra bu su ile gargara yapılırsa, boğaz ağrısına iyi gelir.
Yapılan araştırmalarda, sumak tohumlarının akciğer enfeksiyonuna ve bu enfeksiyona neden olan mantara karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan diğer araştırmalara göre, diyabet ve obeziteye karşı da bu şifalı baharatın iyi geldiği belirtilmiştir.
Kan şekerini ve kolesterolü de düzenleyici etkisi vardır. Sumak bitkisinin idrar söktürücü özelliği vardır. İdrar oluşumunu arttırarak vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Mesane ağrılarına ve ağrılı idrara çıkma durumlarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır.
Aynı zamanda bağırsaklara da fayda sağlar. Kadınlar erkeklere göre hayatları boyunca çok sayıda ve farklı hastalıkla karşılaşabilirler. Kadın hastalıklarına karşı da sumak kullanılarak şifa bulunabilir.
Özellikle vajinal akıntılara iyi gelir. Adet düzensizliği olanlara ya da adet dönemini ağrılı geçirenlere fayda sağlayan bir bitkidir. Yeni bebeği olan ve süt azlığı sıkıntısı çeken annelere de şifalıdır. Çünkü sumağın anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder