5 Temmuz 2020 Pazar

"es-Semî', el-Basîr" ESMÂULLÂHİ'L-HÜSNÂ HAVÂSSI




ESMÂULLÂHİ'L-HÜSNÂ HAVÂSSI (YİRMİ YEDİ VE YİRMİ SEKİZİNCİ İSM-İ ŞERİF)
اَلسَّمِيعُ، اَلْبَصِيرُ
"es-Semî', el-Basîr"
es-Semî', Yüce Rabbimizin "Gizli ve açık her şeyi işiten ve duyan; her şeyden haberdar olan; işitme ve duyması her şeyi kapsayan; hiçbir şarta ve kayda bağlı kalmaksızın işiten; işitme gücü veren" manalarına gelen ism-i şerifidir
el-Basîr, Yüce Rabbimizin "Gizli ve açık her şeyi gören, bilen ve hiçbir şey kendisinden saklanmayan; her şeyi idrak ve ihata eden; eşyayı bütün özellikleriyle görüp tanıyan; yarattıklarına da görme duyusu veren" manalarına gelen ism-i şerifidir.
BU İSM-İ ŞERÎFLERİN HAVÂSSI
1. Semî' ism-i şerifinin en önemli hassalarından birisi bu ism-i şerifi çokça zikredenlerin duasının kabul olması ve işitme rahatsızlığına tutulmamasıdır.
2. Her kim Semî' ism-i şerifini perşembe günü kuşluk namazından sonra beş yüz kere zikredip dua ederse biiznillâhi Te'âlâ duası kabul olur.
3. Her kim Semî' ism-i şerifini adedince yani yüz seksen kere zikrederse artık cömert bir kişi haline gelir.
4. Kulağında sağırlık hasıl olan kimse salı günü bu ism-i şerifi temiz bir hatmi yaprağına yazıp onu halis badem yağı ile bozarak o yağdan kulağına damlatırsa biiznillâhi Te'âlâ kuvve-i sami'ası (işitme kuvveti) avdet eder (eski haline döner). Hatta kulağında ağrı varsa zail olup gider.
5. Tam bir itikad, sıdk-ı vicdan ve sıdk-ı niyet (doğru bir hal ve düzgün bir düşünce) ile yağlı yiyeceklerden ve hayvani gıdalardan sakınmak şartıyla yedi gün oruç tutup sonra tenha bir yerde halvete girip: "Yâ Semî'"
يَا سَمِيعُ
ism-i şerifinin zikri ile meşgul olan kimse ervah-ı ulviyyenin (yüksek mertebedeki ruhanilerin) seslerini işitir.
6. Birinin kalbini teshir ve arada bulunan nefret ve adavetin giderilmesi niyyeti ile seher vakti 30.800 defa: "Yâ Semî"
يَا سَمِيعُ
zikrini okuyan kimse istediği kişinin kalbini zabt ve teshir eder (kendine çeker ve bağlar) dolayısıyla arada bir kin ve buğuz varsa onlar aradan kalkar, yerine sevgi ve muhabbet dolar.
7. Basîr ism-i şerifinin en önemli hassalarından birisi bu ism-i şerifi çokça zikredenlerin işlerinde başarıya ulaşması ve göz hastalığından korunmalarıdır.
8. Her kim Basîr ism-i şerifini cuma namazından önce yüz kere zikrederse Allâh-u Te'âlâ o kişinin gözünü manen açar, o kişiyi iyi iş ve amellere muvaffak kılar.
9. Basîr ism-i şerifini zikretmekte gözleri manen kuvvetlendirme hassası mevcuttur. Bundan dolayıdır ki her kim bu ism-i şerifi sabah ve akşam namazlarından sonra üç yüz iki kere okursa bakışları manen derinleşir.
10. Her kim bu ism-i şerifi cuma günü sabah namazının sünnetiyle farzı arasında yüz kere okursa, artık o kişi Allâh-u Te'âlâ'nın yardımıyla görmeye başlar ve göz yanılmasına uğramaz.
11. Bazı arifler şöyle demişlerdir: "Her kim kendisini insanların gözünden gizlemek istiyorsa onların önünden geçerken:
لَا تُدْرِكُهُ الْاَبْصَارُۘ وَهُوَ يُدْرِكُ الْاَبْصَارَۚ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ ﴿١٠٣﴾
'Gözler O'nu (kuşatıcı şekilde görerek) idrak edemez. O ise tüm gözleri (ilmiyle kuşatır şekilde) idrak eder.
(Gözlerin kavrayıcı şekilde görmesine mani bir letafete sahip olan) Latîf de, (bütün işlerin kapalı ve açık tüm yönlerinden hakkıyla haberdar olan) Habîr de ancak O'dur!' (En'âm Suresi:103) ayet-i kerimesini dokuz kere okursa, kimse bu kişiyi göremez."
12. Bu ism-i celili her sabah üç yüz bir defa defa zikretmeye devam eden kimseye Cenâb-ı Hakk gizli umuru (işleri), gizli hususları ve hadiseleri gösterir. Hele bu kişi sıdk-u ihlas sahibi ve itikadı sağlam bir kimse olursa din ve dünya işlerinden ona hiçbir şey gizli kalmaz.
13. Her kim bu ism-i şerifi bir cam kaseye yüz defa yazıp onu yağmur suyu ile bozarak aç karnına içerse biiznillâhi te'âlâ zihni açık, idraki geniş, kalbi kuvvetli ve hafızası keskin olur.
14. Bir temiz kap içerisine safran ile: "Yâ Basîr"
يَا بَصِيرُ
ism-i şerifi bir kere, etrafına da: "Yâ Melîk"
يَا مَلِيكُ
ism-i celili doksan defa yazılıp sonra gül suyu ile bozularak müzmin göz ağrısına müptela olan kimsenin gözüne bu sudan bir damla damlatılır ve buna yedi gün devam edilirse biiznillâhi te'âlâ o kişi bu hastalıktan kurtulur.
15. Basîr ism-i şerifinin duasına devam eden kimsenin gözü nur-u ilahi ile nurlanır, her şeyi görür ve vukuundan evvel his ve idrak eder. İlmin ve fennin sırlarına ve melekutun sırlarına vakıf olur. Zihni ve idraki kuvvet kazanır, düşündüğü zaman doğru düşünür ve hiçbir vakti hataya düşmez. Dua şöylecedir: "Rahmân ve Rahîm olan Allâh'ın adıyla! Ey Basîr! Kalpler de bulunanları gören, basiret ehlinin sır latifelerinin hissettiklerini ve batın ehlinin hatırlarından geçen latif müşahedeleri idrak eden ancak Sensin!
Zatının nurunun yaygınlığı, görüşünün, idrakinin sırrı, nazarının ve güç verme sıfatının, bütün manaları keşfetmesi hürmetine Senden dilerim ki beni bütün gizlileri gören biri yapasın.
Sen bana vahdet ve tevhid nuruyla aydın olan bir göz ver ki tefrik (halkı Hakk'tan ayırma) makamında Senin birliğinin sırrını idrak edebileceğim ve tehdit günü (olan kıyamet günü)nün sırrı açıldığında Senin huzurunda yine Senin (yardımın) ile ayakta durabileyim. Şüphesiz ki Sen istediğini hakkıyla yapabilensin." [Yûsuf ibni İbrâhîm, Kazâu'l-hâcât, sh:30-31; eş-Şeyh Mâu'l-'ayneyn, Fâtiku'r-ratk alâ Râtikı'l-fetk, sh:325-326; İmâm-ı Zerrûk, Şerhu Esmâillâhi'l-hüsnâ, sh:58; Muhammed Şebrâvî, Fevâidü'l 'ızzi'l-esnâ fî şerhi esmâillâhi'l-hüsnâ, sh:37-38; Yûsuf en-Nebhânî, Se'âdetü'd-dâreyn, sh:507-508; Seyyid Süleyemân el-Hüseynî, Kenzü'l-havâs, sh:1/83-84, 3/193]


Kaynak : Alıntı
Kaynak: Cübbeli Ahmet Hoca Efendi (Allah Ondan Razı Olsun)

Sosyal Medya Hesapları:
 Web Site : https://www.cubbeliahmethoca.com.tr
Youtube : http://www.youtube.com/cubbeliahmethoca
 Facebook : http://www.facebook.com/cubbeliahmethoca
Twitter : http://www.twitter.com/c_ahmethoca
Instagram : http://www.instagram.com/cubbeliahmet...

Alıveriş :https://www.herseybusepette.com/
https://www.lalegultv.com.tr/
https://www.laleguldergisi.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder