15 Şubat 2024 Perşembe

Esma-ül Hüsna,El-Muhyî Fazileti ve Havvası

 


Allah'ın güzel isimleri manasına gelen Esmaül Hüsna'dan El Muhyi zikri 'İhya eden, dirilten, can veren' manasına gelmektedir. El Muhyi Esması hangi durumlarda okunur? El Muhyi esmasının ebced değeri ve zikir vakti ne zamandır? Sizler için El Muhyi esmasını araştırdık. İşte El Muhyi esması hakkında bilmeniz gerekenler...Esmaül Hüsna

En güzel isimler manasına gelen Esmaül Hüsna Allah'ın 99 adet ismi bulunmaktadır. Esmaül Hüsna içerisinde büyük faziletler barındırır. Her ismin ayrı fazileti vardır.Bu yazımızda El Muhyi Esmasının faziletlerini bulabilirsiniz. El-Muhyî esmasının manası : Mahlukatı yoktan var edip hayat veren, can bağışlayan, sağlık veren, yaşatan demektir. Hayata kavuşturan, canlılara hayat veren.

El-Muhyî : المحيي

Yâ Mühyî : يَا مُحْي۪ى

El Muhyi Esması Fazileti ve faydaları :

İşinde daha başarılı olmak için : El- Muhyi

* 5 vakit namazından sonra 68 kere ” Ya Muhyî celle celâlühû ” zikrine devam edenin kalbi iman nuru ve irfanla dolar. Bütün işleri de yoluna girer.

* Sabah namazından önce 1001 defa ” Ya Muhyî celle celâlühû ” ism-i şerifini okuyanın kalbi gafletten uyanık ve zinde olur.

* Bir hastaya her gün 4624 kere ” Ya Muhyî celle celâlühû ” ism-i şerifi okunursa, kısa zamanda şifa bulur.

* Hayatta basarili olmak isteyen her gün 68 defa “Ya Muhyi celle celâlühû” ism-i şerifini okursa başarılı olur.

* Ya Muhyi ismini hergün 68 defa zikreden kişinin kalbine iman ve irfan nuru dolar. Kötüye giden işleri düzelir

* Sabah namazından önce 1001 defa okuyan kalbi uyanık ve zinde olur. Kötüye giden işleri düzelir.

* Ya Muhyi ismini halvet ve riyazet ile zikreden manevi sırlara erer. Hastalıklara şifa verici olur.

* Nefsine hakim olamayan kişi geceleri okumaya devam ederse; nefsi kendisine riayet eder.

* Bir ay süre ile 5 vakit namazların ardından okuyan kişi tüm hastalıklardan şifa bulur.

* Her gün 68 kez okumaya devam kimse, mahpus ise bir vesile ile hapisten kurtulur ve isteğine kavuşur.

* Bu esmayı üzerinde taşıyan ve her namazdan sonra 68 veya 340 kez okuyan kimsenin kalbinde iman ve irfan nuru parıldar. Her tuttuğu işte başarılı olur.

* Hasta olan biri 40 gün boyunca bu esmanın zikrine devam ederse hastalıklarda iyileşme meydana gelir.

* Yâ Muhyî esmasını yazıp boynunda taşıyan ve her gün 4624 kez bu esmyı zikreden kimse, herhangi bir hastaya mesh ve nefes ederse Allah, Muhyî esmasının sırrını izhar buyurarak hastaya şifa ihsan eder.

El-Muhyî esmasının ebced değeri, zikir sayısı, zikir günü ve zikir sayısı

Ebced değeri ve zikir sayısı ; 68

Zikir günü ; Cuma

Zikir saati ; Zühre (Sabah erken gün doğarken ve ikindi sonrası. Gece okumalarında tam gece yarısı.)

Vücut haritasındaki yeri (Zikri hangi organa iyi gelir.) : Kalbin arkası ve sol kol.

Gezegeni : Güneş

Hangi burç üzerinde etkili : Aslan

İçinde El Muhyi İsm-i şerifi geçen Kur’an ayetleri

1-) Araf suresi 158. ayet

قُلْ يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنِّي رَسُولُ اللّهِ إِلَيْكُمْ جَمِيعًا الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ لا إِلَهَ إِلاَّ هُوَ يُحْيِي وَيُمِيتُ فَآمِنُواْ بِاللّهِ وَرَسُولِهِ النَّبِيِّ الأُمِّيِّ الَّذِي يُؤْمِنُ بِاللّهِ وَكَلِمَاتِهِ وَاتَّبِعُوهُ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

Okunuşu :Kul yâ eyyuhân nâsu innî resûlullâhi ileykum cemîanillezî lehu mulkus semâvâti vel ard (ardı), lâ ilâhe illâ huve yuhyî ve yumît (yumîtu), fe âminû billâhi ve resûlihin nebiyyil ummiyyillezî yu’minu billâhi ve kelimâtihî vettebiûhu leallekum tehtedûn (tehtedûne).

Anlamı :De ki: “Ey insanlar! Muhakkak ki; ben, sizin hepinize (gönderilen) Allah’ın Resûl’üyüm. O ki; semaların ve arzın mülkü, O’nundur. O’ndan başka ilâh yoktur. O, hayat verir (yaşatır) ve öldürür. Öyleyse Allah’a ve O’nun ümmî, nebî, Resûl’üne îmân edin ki; O, Allah’a ve O’nun kelimelerine (sözlerine) inanır (îmân eder). Ve O’na tâbî olun ki; böylece siz, hidayete eresiniz.”

2-) Mürselat suresi 20. ayet

أَلَمْ نَخْلُقكُّم مِّن مَّاء مَّهِينٍ

Okunuşu : E lem nahlukkum min mâin mehîn (mehînin).

Anlamı : Sizi Biz, değersiz bir sudan yaratmadık mı?

3-) Rum suresi 50. ayet

فَانظُرْ إِلَى آثَارِ رَحْمَتِ اللَّهِ كَيْفَ يُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا إِنَّ ذَلِكَ لَمُحْيِي الْمَوْتَى وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Okunuşu : Fanzur ilâ âsâri rahmetillâhi keyfe yuhyil arda ba’de mevtihâ, inne zâlike le muhyîl mevtâ, ve huve alâ kulli şey’in kadîr (kadîrun).

Anlamı :Öyleyse Allah’ın rahmetinin eserlerine bak. Ölümünden sonra arzı (yeryüzünü) nasıl diriltiyor? Muhakkak ki (O), ölüleri işte böyle gerçekten diriltendir ve O, herşeye kaadirdir.

4-) Ahkaf suresi 33 ayet

أَوَلَمْ يَرَوْا أَنَّ اللَّهَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَلَمْ يَعْيَ بِخَلْقِهِنَّ بِقَادِرٍ عَلَى أَنْ يُحْيِيَ الْمَوْتَى بَلَى إِنَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Okunuşu : E ve lem yerav ennallâhellezî halakas semâvâti vel arda ve lem ya’ye bi halkıhinne bi kâdirin alâ en yuhyiyel mevtâ, belâ innehu alâ kulli şey’in kadîr (kadîrun).

Anlamı : Onlar, gökleri ve yeri yaratanın Allah olduğunu görmediler mi? Ve O, onları yaratmaktan yorulmaz. Ölüleri diriltmeye kaadirdir. Evet, muhakkak ki O, herşeye kaadirdir.

5-) Yasin suresi 78. ayet

وَضَرَبَ لَنَا مَثَلًا وَنَسِيَ خَلْقَهُ قَالَ مَنْ يُحْيِي الْعِظَامَ وَهِيَ رَمِيمٌ

Okunuşu : Ve darabe lenâ meselen ve nesiye halkahu, kâle men yuhyil izâme ve hiye remîm (remîmun).

Anlamı : Ve kendi yaratılışını unutup Bize misal getirdi: “Kemiklerimiz çürüyüp dağılmış haldeyken kim onlara can verecek?” dedi.

6-) Yasin suresi 79. ayet

قُلْ يُحْيِيهَا الَّذِي أَنشَأَهَا أَوَّلَ مَرَّةٍ وَهُوَ بِكُلِّ خَلْقٍ عَلِيمٌ

Okunuşu : Kul yuhyîhâllezî enşeehâ evvele merratin, ve huve bi kulli halkın alîm (alîmun).

Anlamı : De ki: “Onu ilk defa inşa eden (Yaratan), ona hayat verecek. Ve O, bütün yaratışları En İyi Bilen’dir.”

7-) Mü’minun suresi 80. sure

وَهُوَ الَّذِي يُحْيِي وَيُمِيتُ وَلَهُ اخْتِلَافُ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ أَفَلَا تَعْقِلُونَ

Okunuşu : Ve huvellezî yuhyî ve yumîtu ve lehuhtilâful leyli ven nehâr (nehâri), e fe lâ ta’kılûn (ta’kılûne).

Anlamı : Ve hayat veren ve öldüren, O’dur. Ve gece ve gündüzün ihtilâfı (karşılıklı dönüşümü), O’na aittir (O’nun hükmüdür). Hâlâ akıl etmez misiniz?

8-) Fussılet suresi 39. ayet

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنَّكَ تَرَى الْأَرْضَ خَاشِعَةً فَإِذَا أَنزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاء اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ إِنَّ الَّذِي أَحْيَاهَا لَمُحْيِي الْمَوْتَى إِنَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Okunuşu :Ve min âyâtihî enneke terâl arda hâşiaten fe izâ enzelnâ aleyhâl mâehtezzet ve rabet, innellezî ahyâhâ le muhyîl mevtâ, innehu alâ kulli şey’in kadîr (kadîrun).

Anlamı :Ve onun âyetlerindendir ki, arzı gerçekten kurumuş görürsün. Onun üzerine su indirdiğimiz zaman hareketlenir ve kabarır. Muhakkak ki ona (arza) hayat veren (Allah), elbette ölülere de hayat verendir. Muhakkak ki O, herşeye kaadirdir.

88

Topuk ağrısı için

وَ اَسْئَلُكَ بِاَسْمَٓائِكَ Ve es’elüke biesmâike Yâ Mükrim Yâ Mü’azzim Yâ Müna’im Ya Mü’tî Yâ Müğnî Yâ Mühyî Yâ Mübdî Yâ Mürdî Yâ Müncî Yâ Muhsin سُبْحَانَكَ يَا لآَ اِلٰهَ اِلآَّ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ نَجِّنَا مِنَ النَّارِ Sübhâneke yâ lâ ilahe illâ ente’l-emâ-ne’l-emâne neccinâ mine’n-nâr

Allah’ım Senden şu isimlerinin hakkı için istiyor ve yalvarıyorum. Ey gerçek ikram sahibi Mükrim, Ey dilediğini büyüten ve eserleriyle büyüklüğünü gösteren Muazzim, Ey mahlukatını çeşit çeşit nimetlere gark eden Müna im, Ey mahlukatına lazım olan her şeyi veren Muti, Ey mahlukatının ihtiyacını giderip zengin kılan Mugni, Ey canlılara hayat veren Muhyi, Ey mahlukatı maddesiz ve örneksiz ilk defa yaratan Mübdi, Ey mahlukatını nimetleriyle hoşnut kılan Murzi, Ey mahlukatı her türlü tehlikeden kurtaran Münci, Ey bol bol iyilikte bulunan Muhsin, Sen bütün kusur ve noksan sıfatlardan münezzehsin, Senden başka ilah yok ki bize imdat etsin. Eman ver bize, Eman diliyoruz. Bizi cehennemden kurtar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder