24 Ocak 2024 Çarşamba

Esmâü’l-Hüsnâ: Eş-Şehid Fazileti ve Esrarı

ESMAULLAHİ'L-HÜSNA Elli BiRiNCi iSM-i ŞERiF
Esmâü’l-Hüsnâ: Eş-Şehid
 Aralık 2013

«Esmâü’l-Hüsnâ: Eş-Şehid)) iSM-i ŞERiFi imam-ı Zerrük, Mau'l-:~yneyn. imam-ı Şebravi ve Yüsuf-u Nebhani (Rahimehumüllôh) ın beyanları vechile; (( Esmâü’l-Hüsnâ: Eş-Şehid ism-i şerifi "Hiçbir şey Kendisinden gizli kalamayacak şekilde her yerde ve zamanda ilmiyle hazır ve nazır olan" demektir. Şehid ism-i şerifiyle müsemma olan Zat, mahlukatının bütün yaptıklarını bilen, giz- li-aşikar bütün hallerine müttalT olan ve Kendisinden hiçbir şey gizlenilemeyen Zattır. O Zat-ı Zü'l-Celal gönüllerdeki sırları bilen, dostlarına da manen yakın olandır.

iSM-i ŞERiFiNiN BAZI HAVASSI

1) Her kim bu ism-i şerifi çokça zikrederse, o kişinin kalbi kötü huylardan arınır ve manevi alemi müşahede etmekle donanır. Bunun için zikredilmesi gereken en az miktar 319, orta dereceli adet 1276, en fazlası ise 101.761 kere okunmasıdır.

2) Bu ism-i şerifi her gün 319 kere zikreden kişi, Allah-u Te'ala'dan hakkıyla korkma nimetine ulaşır, gizli-aşikar bütün işlerinde O'nun emirlerine itaat etme ve amellerini sadece Allah-u Te'ala'nın rızası için yapma makamını kazanır.

3) Her kim bir konu hakkında töhmet altında kalır da bu ism-i şerifi gece teheccüd vaktinde: "Ey Allah! Ey Şehid (her şeye şahit olup. her işin hakikatini bilen)!" diyerek zikretmeye devam ederse, Allah-u Te'ala'nın izniyle en kısa zamanda başındaki bu bela kalkar.

4) Her kim kendisine isyan eden çocuğundan veya eşinden şikayetlenir de onların bu halinin geçmesini isterse, eşinin ya da çocuğunun alnını tutarak seherde ya da sabah vaktinde bu ism-i şerifi 21 ya da 1000 kere okursa, Allah-u Te'ala'nın izniyle niyet ettiği kişilerin hali düzelir.

5) Medine-i Münevvere'de Habib Zeyn Hazretleri'ni ziyaretimde kendisinden müstefid olduğum vechile; yeni doğan çocuğa tahnik (salih bir zatın çiğnediği hurma gibi bir gıda ile çocuğun damağına tatlı çalma işi) yapılırken: "Ya Şafi! Ya Fettah! Ya Alim!" şeklinde zikredildikten sonra:

6) Bu ism-i şerifi çokça okuyan kişinin murakebe yapma kabiliyeti artar.

7) Bu ism-i şerifi zikretmek şehadet mertebesini isteyenler için çok münasiptir. Hatta her sabah bu ism-i şerifi 122 kere « eş-Şehid)) şeklinde zikretmeye devam eden kişiye, Allah-u Te'ala'nın izniyle bu fani alemden şehit olarak ayrılmak nasip olur.

8) Bu ism-i şerifle Allah-u Te'ala'ya yalvarmak isteyen kişi şu duayı okumalıdır:

"İlahi! Sen kulların amellerine muttali olansın. (Eserlerinle) Zahirsin, (ilminle her yerde) Hazırsın , varlık alemine sevginle Nazırsın. Her harekette bizi eş-Şehid isminin sırrına şahid eyle. Her lahzada bizi nurlarına müşahitler eyle. Sen bizi mücahitler makamında ikame eyle ki, her an ve zaman nefislerimizin kusuruna ve zulmüne şahit olalım. Sen bize en büyük cihat olan nefis ve hevasıyla cihat yolunda şehadet bahşeyle, muhabbet kılıcıyla nefislerimizi katleyle ki kaderimizde olana razı gelelim. Şüphesiz Sen her şeye hakkıyla gücü yetensin. Allah-u Te'ala Efendimiz Muhammed'e ve al-i ashabına salat-ü selam eyleye." Amin!


(Yusuf ibni ibrôhlm. Kozôu'l-hôcôt ve teyslrü'l-mühimmôt bi zikri esmôillôhi'l-hüsnô. sh:40-41; eş-Şeyh Môu'l-Ayneyn. Fôtiku'r-rotk alô Rôtikı'l-fetk. sh:332-333; İmôm-ı Zerruk. Şerhu Esmôillôhi'l-hüsnô. sh:85-86; Muhammed Şebrôvl. Fevôidü'l 'ızzi'l-esnô fı şerhi esmôillôhi'l-hüsnô. sh:61-62; Yusuf en-Nebhônl. Se'ôdetü'ddôreyn. sh:516-517; Seyyid Süleyman el-Hüseyni. Kenzü'l-havôs. 1/117-118; Ali Hicôzl, en-Nuru'l-esnô fi şerhi esmôillôhi'l-hüsnô, sh:162. 528; İbni 'Acibe, Tefslru'l-Fôtihati'l-keblr. sh:280) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder