14 Kasım 2019 Perşembe

SABAH NAMAZININ SÜNNETİNİN NASIL KILINACAĞI VE NE OKUNACAĞI


1104: Aişe (Allah Ondan razı olsun)dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) sabah namazının ezanı ile kameti arasında uzatmaksızın hafif iki rekat kılardı. (Buhari, Ezan 12, Müslim, Müsafirin 91)
Buhari ve Müslimin başka bir rivayetine göre Hz. Aişe (Allah Ondan razı olsun) şöyle dedi. Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) sabah ezanını duyduğu vakit iki rekat sünnetini o kadar hafif(acele) tutardı ki acaba Fatiha suresini okudu mu okumadı mı diye kendi kendime sorardım.
(Buhari, Tehecüd 28, Müslim, Müsafirin 92)
Müslim’den başka bir rivayette de Hz. Aişe (Allah Ondan razı olsun) şöyle dedi. Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) sabah ezanını duyduğu vakit sabah namazının sünnetini fazla uzatmadan hafif kılardı.
(Müslim, Müsafirin 90)
Diğer bir rivayette de Hz. Aişe (Allah Ondan razı olsun) tan yeri ağardığı zaman kılardı dedi. (Müslim, Müsafirin 93)
1105: Hafsa (Allah Ondan razı olsun)’dan rivayet edildiğine göre, müezzin sabah ezanını okuduğu ve tanyerinin de ağardığı zaman Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) fazla uzatmadan iki rekat namaz(sünnet) kılardı. (Buhari, Ezan 12, Müslim, Müsafirin 87)
Müslim’in başka bir rivayetinde Hz. Hafsa (Allah Ondan razı olsun) şöyle dedi. Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) tan yeri ağarınca iki rekat kıldığı hafifçe sünnetten başka nafile kılmazdı.
(Müslim, Müsafirin 88)
1106: İbni Ömer (Allah Onlardan razı olsun) şöyle dedi. Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) gece namazlarını ikişer rekat kılar gecenin sonunda ise bir rekat vitir kılardı. Sabah namazının farzından önce de kulağı kamette imiş gibi acele iki daha kılardı. (Buhari, Vitir 2, Müslim, Müsafirin 157)
1107: İbni Abbas (Allah Onlardan razı olsun)'den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) Sabah namazının sünnetinin birinci rekatında 2 Bakara suresinin 139. ayeti olan “Biz Allah'a ve bize indirilen Kuran’a inandık deyiniz” ayetini ikinci rekatta da 3 Al-i İmran 52. ayeti olan “...Biz Allah'a inandım şahit ol ki biz müslümanlarız” ayetini okurdu.
(Müslim, Müsafirin 99)
Müslim’den başka bir rivayete göre ise ikinci rekatta Al-i İmran suresinin 64. ayeti olan “Söyle onlara, Ey bize de kitap verildi diyenler. Gelin aramızda müşterek olan bir kelimede toplanalım.” ayetini okurdu.
(Müslim, Müsafirin 100)
1108: Ebu Hüreyre (Allah Ondan razı olsun)'den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) sabah namazının iki rekat sünnetinde Kafirun ve İhlas surelerini okurdu.
(Müslim, Müsafirin 98)
1109: İbni Ömer (Allah Onlardan razı olsun)dan rivayet edilmiştir. Bir ay süreyle Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem)i takip ettim sabah namazının farzından önceki iki rekatta Kafirun ve İhlas surelerini okurdu. (Tirmizi, Mevakit 191)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder