4 Eylül 2020 Cuma

el-Hakem ESMÂULLÂHİ'L-HÜSNÂ HAVÂSSI (YİRMİ DOKUZUNCU İSM-İ ŞERİF)

 

ESMÂULLÂHİ'L-HÜSNÂ HAVÂSSI (YİRMİ DOKUZUNCU İSM-İ ŞERİF)

اَلْحَكَمُ

"el-Hakem"

el-Hakem, Yüce Rabbimizin "Yegane hakim, hüküm verme yetkisine sahip ve son hükmü verecek olan; verdiği hükümler hemen icra edilen; taraf tutmadan durumu düzelten ve ıslah eden" manalarına gelen ism-i şerifidir.

BU İSM-İ ŞERÎFLERİN HAVÂSSI

1. Her kim bu ism-i şerifi kalp huzurunu cem ederek ve abdestli bir şekilde geceleyin: "Hakem"

حَكَمُ

şeklinde yüz kere zikrederse Allâh-u Te'âlâ o kişinin iç alemini manevi sırlarla doldurur.

2. Her farz namazdan sonra korku ve ümit arasındaki bir halle bu ism-i şerifi altmış sekiz kere okuyan kişinin kalbi manevi sırlara açılır.

3. Her gün sabah namazından sonra bu yüce ism-i şerifi altmış sekiz kere okumaya devam eden kişinin sözü geçerli olur ve verdiği hükümler de tatbik edilir.

4. Her kim sabaha karşı tenha bir yere çekilip altı yüz altmış sekiz kere: "Yâ Hakem"

يَا حَكَمُ

ism-i şerifini okuduktan sonra: "Allâhümme innî es'elüke en tekdiye hâcetî"

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ أَنْ تَقْضِيَ حَاجَتِي

"Ey Allâh! İsteğimi yerine getirmeni Senden talep ediyorum" derse, Allâh-u Te'âlâ'nın izniyle o kişinin muradı hasıl olur. [Yûsuf ibni İbrâhîm, Kazâu'l-hâcât, sh:31; eş-Şeyh Mâu'l-'ayneyn, Fâtiku'r-ratk alâ Râtikı'l-fetk, sh:326; İmâm-ı Zerrûk, Şerhu Esmâillâhi'l-hüsnâ, sh:58-59; Muhammed Şebrâvî, Fevâidü'l 'ızzi'l-esnâ fî şerhi esmâillâhi'l-hüsnâ, sh:38; Yûsuf en-Nebhânî, Se'âdetü'd-dâreyn, sh:508-509; Seyyid Süleyemân el-Hüseynî, Kenzü'l-havâs, sh:1/85, 3/193]

El-Hakem Esmasının Ebced Değeri ve Zikir Saati

Zikir Adedi: 68

Zikir Saati: Güneş

Zikir Günü: Pazar

Sabah erken vakitte

İkindi sonrasında

Bu esma-ı zikir ‘El-Hakem-YaHakem’ diyerek çekilir.

 

 

İçinde El Hakem İsm-i şerifi geçen Kur’an ayetleri :

1-) Hac suresi 69 ayet

اللَّهُ يَحْكُمُ بَيْنَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِيمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ
Okunuşu :

Allâhu yahkumu beynekum yevmel kıyâmeti fîmâ kuntum fîhi tahtelifûn(tahtelifûne).

Anlamı : Allah, kıyâmet günü, hakkında ihtilâf etmiş olduğunuz şeyler konusunda sizin aranızda hükmedecek.

2-) Enam suresi 114. ayet

أَفَغَيْرَ اللّهِ أَبْتَغِي حَكَمًا وَهُوَ الَّذِي أَنَزَلَ إِلَيْكُمُ الْكِتَابَ مُفَصَّلاً وَالَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَعْلَمُونَ أَنَّهُ مُنَزَّلٌ مِّن رَّبِّكَ بِالْحَقِّ فَلاَ تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

Okunuşu :

E fe gayrallâhi ebtegî hakemen ve huvellezî enzele ileykumul kitâbe mufassalâ(mufassalan), vellezîne âteynâhumul kitâbe ya’lemûne ennehu munezzelun min rabbike bil hakkı fe lâ tekûnenne minel mumterîn(mumterîne).

Anlamı : Artık Allah’tan başka bir hakem mi arayayım? Size Kitab’ı açıklanmış (tafsilatlı) olarak indiren O’dur. Kendilerine kitap verdiğimiz kimseler, O’nun, senin Rabbinden hak ile indirildiğini biliyorlar. O halde sakın sen, şüphe edenlerden olma!

3-) Araf suresi 87. ayet

وَإِن كَانَ طَآئِفَةٌ مِّنكُمْ آمَنُواْ بِالَّذِي أُرْسِلْتُ بِهِ وَطَآئِفَةٌ لَّمْ يْؤْمِنُواْ فَاصْبِرُواْ حَتَّى يَحْكُمَ اللّهُ بَيْنَنَا وَهُوَ خَيْرُ الْحَاكِمِينَ

Okunuşu :

Ve in kâne tâifetun minkum âmenû billezî ursiltu bihî ve tâifetun lem yu’minû fasbirû hattâ yahkumallâhu beynenâ, ve huve hayrul hâkimîn(hâkimîne).

Anlamı : Ve eğer içinizden bir kısmınız (bir grup), onunla gönderildiğim şeye inanır ve bir kısmınız (diğer bir grup) inanmazsa, o taktirde Allah, aramızda hüküm verinceye kadar sabredin. O, hüküm verenlerin en hayırlısıdır.

4-) Nisa suresi 65. ayet

فَلاَ وَرَبِّكَ لاَ يُؤْمِنُونَ حَتَّىَ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لاَ يَجِدُواْ فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسْلِيمًا

Okunuşu :

Fe lâ ve rabbike lâ yu’minûne hattâ yuhakkimûke fîmâ şecera beynehum, summe lâ yecidû fî enfusihim haracen mimmâ kadayte ve yusellimû teslîmâ(teslîmen).

Anlamı : Artık hayır, Rabbine andolsun ki, aralarında çekiştikleri şey hakkında, seni hakem tayin edip, sonra da senin verdiğin hükümden dolayı “içlerinde bir sıkıntı duymaksızın tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça” îmân etmiş olmazlar.

 

Bir Hadis

İbn Ömer’den Rivayet edildiğine göre

Rasulullah şöyle buyurmuştur:

“Haksız yere kan dökmedikçe, mü’min kişinin gönlü, inanç bakımından olabildiğince ferahtır (Allah tarafından bağışlanma umudu yüksektir.

Hakem İsmi Duası

Ey Hükmedenlerin en hayırlısı olan

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder